Crna hronika
1

Uhapšen bivši direktor ŠG Birač, osumnjičen da je pronevjerio milione KM

FENA
ŠG Birač Vlasenica
ŠG Birač Vlasenica
Bivši direktor šumskog gazdinstva "Birač" iz Vlasenice Igor Vuković uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja pronevjerio milione KM te oštetio javno preduzeće “Šume RS”.

Polciija CJB Bijeljina uhapsila je Vukovića danas oko 14 sati, uz koordinaciju Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Vuković je prijavljen da je kao v.d. direktora ŠG "Birač" Vlasenica u periodu od 25. decembra 2008. do 11. aprila 2012. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge, prilikom realizacije ugovora o kupoprodaji drvnih asortimana, svjesnim kršenjem zakona, pravilnika, odluka i upustava nadzornog odbora javnog preduzeća "Šume RS" AD Sokolac koje se odnose na načine isporuke i plaćanja drvnih asortimana, pribavio imovinsku korist sebi ili drugome po osnovu nemogućnosti naplate od 702.823,29 KM, precizira se u saopćenju CJB Bijeljina, uz navođenje inicijala uhapšenog.

Također, Vuković je suprotno odredbama Zakona i pravilnika o nabavci robe i postupku ustupanja radova, plaćama zaposlenih, pravilnika o materijalno finansijskom poslovanju preduzeća, te isporukama drvnih asortimana bez ugovora i u količinama većim od ugovorenih pričinio štetu preduzeću u iznosu od 8.391.669,40 KM od čega su direktni gubici 4.783.505,82 KM.

Istovremeno, stvorene neizmirene obaveze prema centralnom računu “Šuma RS” su u iznosu od 3.608.163,65 KM, uz evidentan nezakonit promet preko transakcionog računa suprotno odredbama Pravilnika o materijalno finansijskom poslovanju u iznosu od 3.304.686,50 KM, a kojim je regulisano da ovlaštene osobe mogu raspolagati samo sredstvima koja im se doznače sa žiro-računa javnog preduzeća.

Vuković je vršio isporuku drvnih asortimana u većim količinama u odnosu na zaključene ugovore izvođačima radova kroz kompezacione poslove i drugim kupcima u iznosu većem od 1.150.000,00 KM, te je na taj način za sebe ili drugog pribavio protivpravnu imovinsku korist, a gazdinstvu pričinio štetu u pomenutim iznosima.

On će, nakon završene krim-obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, biti predat u nadležnost i dalje postupanje Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.