Crna hronika
227

Ubici policajca Muhidina Pivodića potvrđena kazna od 34 godine zatvora

Piše: E. F.
Anel Ćemo sa braniteljicom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anel Ćemo sa braniteljicom (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vrhovni sud FBiH potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu dvadesetpetogodišnjem Anelu Ćemi, a kojom je on osuđen na 34 godine zatvora zbog brutalnog ubistva policajca Muhidina Pivodića 31. decembra 2012. godine.

Podsjećamo, Ćemo je Pivodića ubio u sarajevskom naselju Reljevo i to dok je bio na dužnosti te osiguravao crkvu Hram svetog Nikolaja.

Prema presudi, policija je 31. decembra 2012. godine Ćemi, koji je pijan upravljao Renaultom 5, oduzela vozačku dozvolu i kaznila ga novčano.

Ćemo se nakon toga odvezao do naselja Reljevo, znajući da na tom mjestu policija osigurava pravoslavnu crkvu te je iz osvete pripadnicima MUP-a KS kroz otvoreni prozor automobila iz kalašnjikova rafalno ispalio 27 hitaca u pravcu Pivodića, koji je na mjestu podlegao nakon što ga je pogodilo pet metaka.

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Dalida Burzić izreklo je u maju prošle godine presudu kojom je Ćemo oglašen krivim, te osuđen na 33 godine zbog ubistva policajca, te godinu i šest mjeseci za nedozvoljeno držanje oružja.

Uz raniju presudu od četiri mjeseca za nasilničko ponašanje, Ćemi je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 34 godine.

Izrečenom kaznom zadovoljstvo su izrazili i u Ministarstvu unutrašnjih poslova MUP-a KS.

"Ovim putem izražavamo zadovoljstvo izrečenom kaznom, te smatramo da je s obzirom na okolnosti i način izvršenje krivičnog djela, te pokazanu brutalnost, kazna dugogodišnjeg zatvora osuđenom Anelu Ćemi sasvim primjerena. Smatramo da su istražni i pravosudni organi, izricanjem navedene presude, uputili jasnu poruku da će izvršioci ovakvih i sličnih krivičnih djela biti najstrožije kažnjeni", navedeno je u saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo.