Potvrđen identitet nastradalih
0

U Zalužanima poginuo jedan od najboljih padobranaca u BiH

Piše: D. T.
Nemanja Goronja
Nemanja Goronja
Prilikom pada sportskog aviona, danas iza 14 sati u Zalužanima, na granici Banje Luke i opštine Laktaši, poginuli su instruktor i reprezentativac BiH u padobranstvu Nemanja Goronja (32), pilot aviona Alen Crnalić (23), Stefan Karanović (24) koji je radio kao instruktor Padobranskog kluba “Banja Luka”, te Nikola Stević (18) i Srđan Kosić (18). Osamnaestogodišnjacima je ovo trebalo da bude prvi padobranski skok..

Uz epitet velikog čovjeka i sportiste, nastradali Nemanja Goronja u gradu na Vrbasu bio je poznat kao mladić koji je rado pomagao svima koji su zavoljeli padobranstvo.

Goronja je rekorder BiH po broju skokova u jednom danu. Rekord je postavio sa čak 60 skokova u jednom danu za šta je odlikovan i ordenom koji mu je uručio tadašnji predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović.

"Svaki skok je za sebe, svaki skok je vanredna situacija i na svakom skoku si spreman da otvoriš rezervu, s tim da je ne moraš otvoriti ni u hiljadu skokova. Ljudski faktor je presudan, nikad nije do opreme", svojevremeno je rekao Goronja.

Policija radi uviđaj na mjestu nesreće, a sa policijom je i dežurna tužiteljica banjalučkog Okružnog tužilaštva Hana Vranješević.

Ona je rekla da uzroci pada aviona još nisu poznati i da će biti utvrđeni tek nakon vještačenja.

Nakon direktora policije RS Gojka Vasića, na mjesto tragedije danas je stigao i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo.

Stanislav Čađo je izjavio da se posljednja ovakva nesreća dogodila 1974. godine.

"Ovakva tragedija se ne pamti. Zato je veoma bitno utvrditi uzroke, zbog čega se i kako sve desilo da se više nikada i nigdje ne ponovi", poručio je minister unutrašnjih poslova RS.