ANUBiH
0

U Sarajevu danas preminula akademik Slavica Krneta

FENA
Akademik Slavica Krneta preminula je danas u Sarajevu, u 83. godini života, saopćeno je iz Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

Slavica Krneta rođena je 10. novembra 1927. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1953. godine. Bila je sutkinja Sreskog suda u Sarajevu do kraja 1955., a godinu kasnije je počela raditi na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Bila je redovna profesorica za predmete građansko pravo i autorsko pravo s pravom industrijskog vlasništva.

Prof. dr. Slavica Krneta je 1963. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom "Uloga i značaj posjeda u našem pravu", a 24. decembra iste godine je promovirana u doktora pravnih nauka.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu radila je na Max-Planck Institut fur geistiges Eigentum u Muenhenu kao gostujući profesor od januara 1993. do augusta 1996. Aktivno je surađivala s ovim institutom kao inozemni korespodent za intelektualno vlasništvo u BiH.

Za dopisnog člana ANU-a BiH izabrana je 2002., a redovni član ove akademije postala je 2005. godine. Prof. dr. Slavica Krneta bila je član Odbora za pravne nauke ANU-a BiH, član njemačkog Udruženja za autorsko pravo i industrijsko vlasništvo, kao i Međunarodnog udruženja nastavnika i istraživača na području intelektualnog vlasništva (ATR1P).

Odlukom Rektora Univerziteta u Sarajevu 2005. godine joj je dodijeljeno počasno zvanje profesor emeritus.

Tokom posljednjih decenija prof. dr. Slavica Krneta je bila mentor ili član komisije za veliki broj magistarskih i doktorskih radova koji su rađeni i branjeni na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Zajedničku komemorativnu sjednicu Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu održat će 1. novembra u podne u amfiteatru ANU-a BiH, a sahrana prof. dr. Slavice Krnete je 2. novembra u 13.00 sati ispred katoličke kapele na gradskom groblju Bare.