Sud BiH
0

U prošloj godini izrečeno više od 400 godina zatvora

SRNA
Sud BiH u 2009. godini izrekao je, ukupno, više od 400 godina zatvorskih kazni, objavila je Balkanska novinarska istraživačka mreža /BIRN/.

U tekstu pod naslovom "Neizvjestan, ali predan rad na procesuiranju ratnih zločina" navodi se da su se Sud i Tužilaštvo BiH u petoj godini rada na procesuiranju ratnih zločina suočili s najvećim poteškoćama do sada, koje su u jednom trenutku dovele u pitanje i nastavak već započetih suđenja.

I pored problema, uz brojne pritiske, u toku 2009. godine okončano je 12 predmeta, te izrečeno 10 nepravosnažnih presuda protiv 16 lica, potvrđeno je 18 optužnica, dok je pokrenuto na desetine istraga.

U toku prošle godine pred Sudom BiH izrečeno je ukupno 28 presuda protiv više od 40 bivših pripadnika vojnih i policijskih struktura, te paravojnih formacija u BiH. 

Apelaciona vijeća Suda BiH izrekla su 13 presuda, a sklopljeno je i pet sporazuma o priznanju krivice.  

Kada je riječ o međunarodnom osoblja u pravosudnim institucijama BiH, BIRN podsjeća da je onima koji rade na slučajevima ratnih zločina prema odluci visokog predstavnika produžen mandat na tri godine.

"O tome koliki je zaista učinak međunarodnog osoblja u BiH nisu rađene analize, ili nisu dostupne javnosti, niti je jasno ko bi mogao uraditi istraživanje te vrste i doći do relevantnih podataka", navodi se u BIRN-ovom tekstu.