Lažna uzbuna
0

FOTO / U Predsjedništvu BiH nađena zaostala vojna oprema

Piše: A. K.
U srijedu oko 12.10 sati obaviješten je operativni centar MUP-a Kantona Sarajevo da je u jednoj od podrumskih prostorija Predsjedništva BiH pronađena zaostala vojna oprema i materijalno-tehnička sredstva, potvrdio je glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
"Odmah je upućena KDZ ekipa koja je ustanovila da nema opasnosti od eksplozije. Sva oprema će biti predata Civilnoj zaštiti FBiH", rekao je Nefić.

Iako je agencija Srna objavila da je zgrada Predsjedništva evakuisana zbog pronalaska eksploziva, Nefić je to demantovao, kazavši da za tim nije bilo potrebe.

Pred zgradom se brzo okupio veliki broj novinara i fotografa, a ispred smo zatekli parkirano policijsko i vozilo Federalne civilne zaštite.

Odmah je o tome obaviještena policija, koja je obavijestila i kantonalnog tužitelja, koji je naložio obavljanje uviđaja i KDZ pregled.

Prema riječima direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himze Selimovića, u podrumskim prostorijama Predsjedništva pronađene su dvije ručne bombe, jedan trotilski metak, jedan topovski udar, određena količina municije za automatsku pušku sa nekoliko okvirova za automatsku pušku te nekoliko zaštitnih maski.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

"Dana 01.09.2010. godine Predsjedništvu BiH se obratio Arhiv BiH, zahtijevajući dodjelu smještajnog prostora za arhivsku građu Predsjedništva BiH u zgradi Predsjedništva BiH. S obzirom da nema prostora za smještaj arhivske građe Predsjedništva BiH, s Arhivom BiH je dogovoreno da se prostorija 18, koja pripada Predsjedništvu BiH, iskoristi za smještaj navedene arhivske građe. U saradnji sa Arhivom BiH i Službom za zajedničke poslova organa i tijela FBiH, formirana je Komisija za otvaranje navedene prostorije. Nije pronađen ključ, te su za otvaranje prostorije angažovani zaposlenici Službe za zajedničke poslova organa i tijela FBiH", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Nakon što je prostorija otvorena, vizuelnim pregledom je konstatovano da se unutra nalazi određena količina municije i vojne opreme.

Odmah su obaviještene nadležne institucije (MUP Kantona Sarajevo, SIPA i Federalna uprava civilne zaštite), koje su preduzele odgovarajuće aktivnosti.

Federalna uprava civilne zaštite sačinila je detaljan zapisnik o vrsti i količini predmeta i stvari nađenih u navedenoj prostoriji.

Pripadnici SIPA-e će sutra u toku dana izvršiti još jedan detaljan KDZ pregled navedene prostorije, do kada će joj biti zabranjen pristup.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com