Crna hronika
6

U poštanskoj pošiljci otkiveno sjeme konoplje

FENA
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Carinskom referatu Pošta Banja Luka otkrili su, prilikom pregleda poštanskih pošiljki u uvozu, pismonosnu pošiljku iz Velike Britanije u kojoj su bile sjemenke biljke konoplja.

Pošiljka, težine 0,183 kg, adresirana za osobu iz Bosanske Gradiške, bila je prijavljena za carinski pregled.

Iz UIOBiH pojašnjavaju da je ova roba deklarisana kao pošiljka koja sadrži novčanik i slatkiše.

Međutim, detaljnim pregledom je utvrđeno da su u novčaniku sakrivena mala pakovanja s epruvetama u kojima se nalaze sjemenke koje svojim izgledom i podacima s pakovanja podsjećaju na sjemenke biljke konoplja Cannabis Sativa L, a koja se nalazi u tabeli I: zabranjene supstance i biljke odnosno 1. lista opojnih droga čiji je uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba zabranjena shodno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Sljedeća roba je pronađena kao neprijavljena: Medicann Scrog 5 Feminized Seeds - jedna epruveta s pet sjemenki; Medicann Afghani 5 regular - jedna epruveta s pet sjemenki; Indica line Nothern Light Blue - jedna epruveta s pet sjemenki; BlimBurn Seeds C+Auto fem - jedna kesica s jednom sjemenkom; BlimBurn Seeds Silver Surfer Haze fem - jedna kesica s jednom sjemenkom i G13 Labs Blue OG fem - jedna kesica s jednom sjemenkom.

Shodno članu 71. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a nakon što su službenici UIO telefonski obavijestili službena lica iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pošiljka je predata na daljnje postupanje službenicima SIPA-e.

Iz UIOBiH ističu da pošiljke koje pristižu u BiH putem pošte idu na detaljan pregled u tri carinska referata, a to su Banja Luka, Sarajevo i Mostar.

Pri pregledu istih vrlo se često koristi skener mobilno vozilo koje je UIO dobila kao donaciju od Vlade SAD-a, a detaljnim pregledom se mogu otkriti sve sumnjive vrste robe u pismima ili poštanskim paketima.