Pljačkaši banaka
0

U Podgorici uhvaćena grupa sarajevskog razbojnika

Piše: Stevan Vukčević
Istrazni sudija Viseg suda u Podgorici Radomir Ivanovic odredio je danas jednomjesecni pritvor Anelu Sejfoviću (22) iz Sarajeva koji je uhapšen u subotu u Podgorici, zajedno sa još pet osoba iz Srbije i Crne zbog osnovane sumnje da je organizovao pljačke nekoliko banaka i kladionica u Crnoj Gori, kao i da su planirali nove pljačke.

Prema saopštenju Uprave policije, u akciji "Hajat" su pored Sejfovića, uhapšeni i Fikret Čekić (25) iz Beograda, Saša Petrović (39) iz Mladenovca, Darko Minić (36) iz Podgorice i Vojislav Bijelić (64) takođe iz Podgorice, dok je Ešref Mustafić (25) za kojeg se sumnja da je dio ove grupe, u bjekstvu.

Sumnja se da je ova organizovana grupa počinila više pljački banaka u Podgorici, Tivtu, Kotoru, Nikšiću, Mojkovcu i Beranama, kao i nekoliko sportskih kladionica.

Kako se pretpostavlja, oni su danima osmatrali banke i kladionice koje su namjeravali da opljačkaju da bi utvrdili koliko je u njima zaposlenog osoblja i kako "funkcioniše" obezbeđenje. Radi izvršenja svojih pljačkaških planova, imali su iznajmljene stanove, a bili su i naoružani.

Iz policije su naveli da se za Sejfovića i Petrovića sumnja da su 14. decembra prošle godine izvršili razbojništvo u Komercijalnoj banci u Petrovcu kada su dva maskirana lica, uz prijetnju oružjem ukrala 54.000 eura.

Takođe se sumnja da su njih dvojica po prethodnom dogovoru, u decembru prošle godine, došli iz Bara u Podgoricu, sa putničkim vozilom "VW Golf III" i sa fantomkama na glavi ušli u kladionicu "Meridijan", gdje su, uz prijetnje pištoljima, od radnika zahtijevali da im preda novac.

"Radnik je to i učinio i dao im je 315 eura, kao i dva mobilna telefona, a ova dva lica su se potom udaljila vozilom kojim su došla, u pravcu Bara", rečeno je u policiji.

Sejfović ima podeblji dosije u policiji, i to zbog pokušaja ubistva M. D, policajca Treće PU Sarajevske, koji je njega i još dvije osobe pokušao legitimisati dok su se BMW-om vozili ulicom Vladimira Preloga u Boljakovom Potoku, te zbog razbojništava u poslovnicama Lutrije BiH na Trgu Heroja i kladionici Formula u sarajevskom naselju Otoka, zbog čega ga sarajevska policija koja ga potražuje od oktobra prošle godine.

Sejfović je nakon ovih djela u decembru prošle godine pobjegao u Crnu Goru, a prema podacima crnogorske policije, dobio je i lažne isprave i kupio "Audi A4", iznajmio stan u Podgorici, a sestra mu je nabavila i pištolj "Tetejac" tako što ga je prenijela preko granice u torbi sa garderobom.

Prilikom pretresa Sejfovićevog iznajmljenog stana, policija je pronašla još nekoliko komada oružja i municije, mobilne telefone i kartice, lažne vozačke dozvole i putne isptrave, 500 eura, i auto marke "Ford Fiesta" koja je bila parkirana ispred stana.