Crna hronika
13

U operativnoj akciji "Smart" uhapšene dvije osobe

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije su u periodu od 22.04. do 24.04.2016. godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo i uz saradnju Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantonom, realizovali operativnu akciju "Smart" na području ovih kantona.

U sklopu navedene akcije, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, lišena su slobode dvije osobe iz Konjica incijala D.E. (1994.) i mld. M.R. (1999.).

Lica lišena slobode se dovode u vezu sa krivičnim djelima "Iznuda" iz člana 295. i "Ugrožavanje sigurnosti" iz člana 183. KZ FBiH, zbog toga što su ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u periodu od početka aprila 2016. godine, kontinuirano upućivali ozbiljne prijetnje po život oštećenom Z.J. državljaninu R Hrvatske, te na taj način od istog pokušali iznuditi novac u iznosu od 10.000,00 Eura.

Osobe lišene slobode su u službenim prostorijama Federalne uprave policije kriminalistički obrađena, nakon čega je D.E. u zakonskom roku predan na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocu, dok je prijavljeni M.R. po naredbi postupajućeg tužioca pušten na slobodu.