Crna hronika
29

U okviru akcije "Sunce“ pripadnici SIPA-e uhapsili pet članova zločinačke organizacije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U združenoj policijskoj akciji kodnog naziva "Sunce“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona 10 i pripadnicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), u ranim jutarnjim satima na području Mostara uhapsili su pet osoba, soapšteno je iz SIPA-e.

"Slobode su lišene osobe inicijala A.K., Š.P., V.S., S.S. i D.S. zbog postojanja osnova sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije počinili krivično djelo teška krađa. Navedene osobe se sumnjiče se da su izvršile više pljački na širem području Hercegovine. Neke od osoba lišenih slobode u ovoj akciji tretirane su u okviru predmeta kodnog naziva 'Lutka' i pod mjerama su Suda BiH, a određeni broj osumnjičenih osoba je u bjekstvu", navodi se u saopštenju.

U okviru ove akcije danas je zaplijenjena veća količina cigareta koje su otuđene u jutarnjim satima na području Mostara, a u toku su uviđajne radnje na mjestu pronalaska. Pretresi objekata na više lokacija još uvijek traju, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

"Navedene aktivnosti provode se po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru i Kantonalnog tužilaštva HNK, u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH. Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije MUP-a HNK u Mostaru, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, u zakonskom roku, biti predate nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje", dodaje se u saopštenju.