Crna hronika
10

U nesreći kod Modriče nije došlo do radiološkog incidenta

FENA
U saobraćajnom incidentu, u kojem je danas kod Modriče učestvovalo vozilo koje je prevozilo radioaktivni izvor, nije došlo do radiološkog incidenta i nema nikakve opasnosti za stanovništvo u blizini mjesta nesreće - saopćila je Državna regulatorna agencija za radijsku i nuklearnu sigurnost.

Radi se o vozilu kompanije "Bosnamontaža" a.d. Prijedor koje posjeduje važeću Licencu za djelatnost prijevoza radioaktivnih izvora izdatu 17. januara 2014. godine, važeću Licencu za djelatnost uvoza i izvoza, radioaktivnih izvora izdatu 31. januara 2014. godine, važeću Licencu za djelatnost posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja 4. jula 2014. godine i Rješenje za uvoz i prijevoz radioaktivnog materijala od 2. februara 2015. godine izdate od ove agencije.

Ovim rješenjem je dozvoljen uvoz radioaktivnog izvora Iridij 192 aktivnosti 1,85 TBq (50 Ci) koji koristi ova kompanija za industrijsku radiografiju to jest kontrolu materijala nedestruktivnim metodama koristeći radiaktivni izvor.

Po dolasku na mjesto nesreće državni inspektor je izmjerio brzinu doze u blizini vozila koje je prevozilo radioaktivni materijal i ustanovio da nije povećana brzina doze u odnosu na prirodnu radioaktivnost i da nije došlo do oštećenja kontejnera i napuštanja izvora iz svog kućišta koje je zaključano posebnom bravom.

Također je naložio kompaniji "Bosnamontaža" a.d. Prijedor da uputi drugo vozilo i preuzme kontejner s uređajem u kome se nalazi radioaktivni izvor, navodi se u saopćenju.