Crna hronika
6

U Međunarodnoj akciji Port Rojal uhapšeno 70 hakera, oštetili i osobe u BiH

Piše: E. F.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
MUP Republike Srpske je u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama, realizovao akciju pod kodnim nazivom "Port rojal" koja je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, a u kojoj je uhapšeno 70 osoba iz više zemalja.

U akciji razbijanja računarske kriminalne mreže uhapšena su 62 hakera iz 18 zemalja, a ugašen je internet forum "Darkcode.me".

Akciju su izveli američki Federalni istražni biro (FBI) i evropska policija Europol u saradnji sa američkim pravosudnim organima i policijskim službama svih 18 zemlja.

Akcija je trajala prethodna 22 mjeseca, a u njoj su sarađivale policijske agencije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Republike Srbije, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Kanade, Kolumbije, Kostarike, Hrvatske, Kipra, Danske, Makedonije, Nigerije, Izraela, Letonije, Njemačke, Rumunije, Švedske, Finske i Europola.

Načelnik Odjeljenja MUP-a RS za visokotehnološki kriminalitet Dražen Višnjić rekao je danas da je ovo najveća akcija u svijetu kada je riječ o sajber kriminalu, te da su počinioci izvršili sva krivična djela koja spadaju u ovu oblast.

On je istakao da je preuzet i zatvoren kriminalni forum "Darkod" (https://darkode.com) koji spada u, kako je rekao, top pet kriminalnih foruma na internetu i predstavlja zatvoreno mjesto okupljanja sajber kriminalaca, gdje se vrše ponude/kupovine sajber kriminalih servisa, servisa kriminalne robe i pojedinačne trgovine kriminalnom robom, razmjene ideja i informacija značajnih za sajber kriminalitet i sajber sigurnost.

Višnjić je istakao da je ovaj forum od osnivanja 2007. godine predmet najvišeg interesovanja policijskih institucija širom svijeta, dodajući da na internetu ima između 700 i 800 kriminalnih foruma.

On je rekao da će Odjeljenje Vlade RS za informacionu sigurost, koje djeluje u okviru Agencije za informaciono društvo RS, u kontaktu sa CERT tijelima pojedinačnih zemalja u narednom periodu vršiti identifikaciju pojedinačnih oštećenih i otklanjanju štete.

MUP RS je u toku ove akcije pod svoju kontrolu stavio 16 botneta, 19 lažnih internet stranica koje su služile za prikupljanje ličnih podataka u online platnom prometu, internet prodavnice za automatizovanu prodaju ukradenih platnih kartica i za kupovinu botneta.

Pod kontrolu je stavljeno i 10 servera sa malicioznim softverom, po pet servera sa fišing stranicama i za "probijanje" računarske zaštite te iskorištavanje slabosti zaštićenih računarskih sistema, osam servera sa kompromitovanim podacima i 21 server za ilegalnu trgovinu farmaceutskim proizvodima na internetu, a izvršena je i blokada više hiljada internet domena.