Poznati sarajevski ugostitelji
0

U Luksemburgu uhapšeni Zlatko Arslanagić i Šefkija Čekić

Sarajevo-x.com
Prema saznanjima redakcije Sarajevo-x.com, još u oktobru prošle godine Zlatko Arslanagić, nekadašnji vlasnik sarajevskog ugostiteljskog objekta “Vinoteka”, i Šefkija Čekić, vlasnik ugostiteljskog objekta “Buggati”, uhapšeni su u Luksemburgu, a informacija o hapšenju ovih bh. državljana tek je ovih dana procurila u BiH. Ova informacija potvrđena nam je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

“MVP BiH su se obratile porodice Arslanagić i Čekić sa informacijom da su dvojica bh. državljana, Zlatko Arslanagić i Šefkija Čekić, uhapšeni u Luksemburgu. Po primitku ove informacije 27. oktobra prošle godine MVP je uputilo zahtjev Ambasadi BiH u Briselu da provjeri tačnost ovih informacija”, naveli su iz MVP BiH.

Prema njihovim riječima Ambasada BiH u Briselu je 30. oktobra 2009. godine poslala dopis MVP BiH, u kojem se navodi da je konzularni radnik Ambasade BiH u Briselu 27. oktobra prošle godine obišao Arslanagića i Čekića u zatvorskoj jedinici u gradu Sandweidenu.

“Uslovi u tom centru su dobri, a Arslanagić i Čekić nisu imali prigovor na odnos službenih lica prema njima u toj pritvorskoj jedinici. Dodjeljen im je i advokat po službenoj dužnosti s kojim Arslanagić i Čekić nisu bili zadovoljni, te im je uz pomoć konzularnog radnika dodijeljen advokat po njihovom izboru, za kojeg vjeruju da će im pružiti bolju pravnu zaštitu. Zahvaljući asistenciji konzularnog radnika bh. ambasade porodicama Zlatka Arslanagića i Šefkije Čekića je dozvoljena i posjeta”, kazali su u MVP BiH za Sarajevo-x.com.

Međutim, na naš upit zašto odnosno zbog kojih krivičnih djela su Arslanagić i Čekić uhapšeni, iz MVP BiH su nam odgovorili:

“Trenutno nismo u mogućnosti govoriti o razlozima njihovog pritvaranja jer optužnica protiv ovih bh. građana još uvijek nije podignuta, a ni istraga nije završena”.