Banjaluka
0

U kanti za smeće pronađene bombe

SRNA
Banjaluka
Banjaluka
Tri bombe kašikare, koje su pronađene juče u Ulici Mladena Stojanovića u Banjaluci, odnosno između zgrade Vlade Republike Srpske i Konzulata Njemačke, bile su ostavljene u betonskoj kanti za smeće, potvrdila je Srni portparol Centra javne bezbjednosti Banjaluka Gospa Arsenović.

"Bombe su bile u plastičnoj vrećici, od kojih jedna u kožnoj fišekliji, a druge dvije u zelenim plastičnim ambalažama u kojima su ovakve bombe inače upakovane", objasnila je Arsenovićeva.

Ona je rekla da je radnik Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče u 13.55 sati obavijestio operativno dežurstvo da se u kanti za smeće u Ulici Mladena Stojanovića nalaze bombe.

Prema njenim riječima, policija je odmah po prijavi izašla i obezbijedila mjesto gdje su bombe otkrivene, a odmah su pozvani i demineri koji su uspješno uklonili bombe.

"Policija će ispitati okolnosti pod kojima su bombe dospjele na to mjesto", rekla je Arsenovićeva i dodala da je uviđaj obavljen i da je istraga u toku.

Iz izvora bliskih policiji Srna nezvanično saznaje da je bombe neko, najvjerovatnije, ostavio u želji da ih se riješi pošto one nisu bile obuhvaćene amnestijom za predavanje oružja zaostalog iz rata, te da nije postojala mogućnost da bombe budu aktivirane i nekoga povrijede.

Prema istom izvoru, osoba koja je bacila bombe u betonsku kantu za smeće smatrala da je tu najbezbjednije, jer se u blizini nalazi obezbjeđenje i da će tu biti najprije uočene.
U policiji ističu da je u posljednje vrijeme sve češća pojava da eksplozivna sredstva budu odbačena na smetljišta i podsjećaju da su djeca nedavno našla bombu bačenu u potok u selu Bajinci  kod Srpca.

Tom prilikom je poginuo osmogodišnji dječak, a teško povrijeđena je devetogodišnja djevojčica.