Crna hronika
0

U jami Paklenik pronađene kosti, žice i čahure

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na suđenju za zločine počinjene na području Višegrada, Ervin Tarić, nekadašnji kriminalistički tehničar MUP-a Kantona Sarajevo, potvrdio je da je tokom ekshumacije jame Paklenik, opština Sokolac, pronađeno 75 posmrtnih ostataka ubijenih osoba, stotinu čahura, te više desetina čeličnih žica zavezanih oko ruku svakog leša.

Ervin Tarić, koji je dao iskaz u korist Tužilaštva BiH, kazao je da je prilikom ekshumacije 2000. godine utvrđeno da je jama Paklenik oblika čizme, sa otvorom okruglog oblika i velike dubine.

"Prvo tijelo je pronađeno na dubini od 16 metara. Najdublja tačka jame nalazi se na dubini od 27 metara, gdje je pronađeno posljednje tijelo. To je zadnja tačka u kojoj smo nešto našli", objasnio je Tarić.

Kako je rekao, osim ljudskih, u jami su pronađene i životinjske kosti, koje su se nalazile na samom ulazu, dok su čahure pronađene iznad jame, nekoliko metara pored ulaza.

Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić optuženi su za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako se navodi, prvi počeo strijeljanje zatočenika.

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, prema optužnici, počinili od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Tarić je kazao da je ekshumacija jame Paklenik vršena po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu, te da su njoj prisustvovali pripadnici suda, tužilaštva, MUP-a, kao i sudski vještaci Međunarodnog krivičnog suda u Haagu.

Kako je napomenuo, nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su odvezeni u Visoko, gdje je izvršena identifikacija žrtava. Nastavak suđenja zakazan je za 4. juni, javlja BIRN - Justice Report.