Federalna uprava policije
0

U FBiH godišnje nestane 75 djece

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U zadnje tri godine na području FBiH prosječno se evidentira nestanak 75 djece, odnosno maloljetnika, a za 45 djece još se uvijek traga.

U razdoblju od 2007. do 5. juna 2009. godine Centar za forenziku i podršku Federalne uprave policije evidentirao je 220 prijavljivanja maloljetnika koji su se udaljili od svojih prebivališta i boravišta.

Od tog broja, na području FBiH do 5. juna ove godine izvršena je obustava traganja za 175 osoba, dakle još uvijek se traga za 45 maloljetnika, saopćeno je FENI iz Federalne uprave policije.

Iz te uprave napominju kako među navedenim ima više osoba koje su recidivi, te da ti podaci predstavljaju ukupan broj nestanka i udaljavanja od mjesta prebivališta, odnosno boravišta maloljetnika.

Na naš upit s čime je najčešće povezan nestanak djece i jesu li u pitanju otmice, bježanja ili seksualna iskorištavanja, nismo mogli dobiti precizan odgovor, jer kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova koja upućuju zahtjev za raspisivanje potrage, prilikom prijavljivanja i pronalaska osoba koje se potražuju kao nestale, nisu obavezni navoditi razloge njihova nestanka.

Također, nismo dobili odgovor ni na pitanja postoji li u FBiH SOS telefon specijaliziran samo za prijavljivanje nestanka djece što je, zbog sve većeg broja nestanka djece, slučaj u nekim zemljama Evropske unije.

Prema podacima organizacije Missing Children Europe, broj nestale djece sve je veći. Prijave za nestanak uključuju otmice, bježanja i seksualno zlostavljanje, s čim je i najčešće povezan nestanak djece.