Kriminalci na ulicama
0

U FBiH 840 lica na slobodi čeka izvršenje zatvorske kazne

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić izjavio je da se u Federaciji BiH trenutno nalazi 840 pravosnažno osuđenih lica koji zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta čekaju izdržavanje kazne.

"Od tog broja 380 lica nalazi se na području Sarajeva", istakao je Bisić, obrazlažući poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Informaciju Ministarstva pravde BiH o stanju u vezi s neblagovremenim upućivanjima pravosnažno osuđenih lica na izdržavanje kazni zbog nedovoljnog kapaciteta ustanova za izdržavanje kazni zatvora i mjerama bezbjednosti, koju je ovaj Dom danas usvojio.

U informaciji se navodi da u Republici Srpskoj, prema podacima iz 2008. godine, nije bilo lica koja su zbog ovih razloga na slobodi čekala izvršenje zatvorske kazne.

Informišući poslanike o planovima za izgradnju Instituta forenzičke psihijatrije BiH, Bisić je istakao da će do kraja februara biti izabran izvođač radova na izgradnji objekta ove ustanove, nakon čega bi konkretni radovi trebalo da počnu u martu.

"Ukoliko bi sve teklo po planu Institut na Sokocu bi mogao biti završen do oktobra ili novembra ove godine“, rekao je on.

Poslanik Stranke za BiH, Azra Alajbegović istakla je tokom poslaničke rasprave da proces uspostavljanja ove ustanove koji je počeo još 2004. godine, teče neoprostivo sporo, i da je za to odgovorno odstustvo volje njegovih učesnika.

Ona je izrazila sumnju da u BiH postoji obučen kadar koji bi bio sposoban uspostaviti ovaj institut, te je s tim u vezi istakla da je neophodna edukacija takvog kadra.

Govoreći o izgradnji državnog zatvora, pomoćnik ministra pravde BiH Mustafa Bisić je istakao da će građevinski stručnjaci do polovine ove godine izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju državnog zatvora.

Prema njegovim riječima, jedan dio donatorskih sredstava za izgradnju ovog zatvora je već prikupljen, a prema podacima Evropske banke za razvoj, za njegovu kompletnu izgradnju biće potrebno 39.300.000 evra.

Predstavnički dom usvojio je danas zaključke kojima se pruža podrška osnivanju Instituta forenzičke psihijatrije BiH, i aktivnostima Ministarstva pravde na izgradnji državnog zatvora.

Predstavnički dom usvojio je i zaključak kojim od ovog ministarstva traži da mu dostavi novu i kompletniju informaciju o stanju u vezi sa licima koja čekaju zatvorsku kaznu na slobodi zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta, kao i zaključak kojim se daje podrška jačanju i reformi zatvorskog sistema i sistema izvršenja krivičnih sankcija u BiH.