Novi napad na životinje
0

FOTO / U centru Mostara ubili psa vatrenim oružjem

Sarajevo-x.com
U utorak u ranim jutarnjim satima u centru Mostara, na Musali, volonterka Udruženja za zaštitu životinja "Prijatelji" Mostar naišla je na psa u lokvi krvi, saopćila je predsjednica Udruženja Aida Čizmić.
Veterinarskim pregledom ustanovljeno je da je u psa pucano iz vatrenog oružja, te da je metak završio u plućima. Dok je čekala veterinara, po psa je došlo žuto vozilo (na zadnjem dijelu vozila se nalazi box) i čovjek iz vozila je htio da odveze psa. Pas je sve do popodnevnih sati bio živ i na oporavku u veterinarskoj stanici. Nakon cjelodnevnog mučenja, oko 16 sati je uginuo.

"Postavljamo pitanje da li se na ovakav način grad Mostar, a i država BiH, želi rješiti problema na ulicama gradova i je li jedini način koji poznaju nasilje, puška, otrov i smrt? Zakon o zaštiti životinja izričito naglašava da je zabranjeno životinju bez opravdanog razloga ubiti. Krivični Zakon u svom Članu 318. izričito naglašava novčane i kazne zatvora za lica koja bez opravdanog razloga ubijaju životinje. Da ne pominjemo da je istim krivičnim Zakonom zabranjeno nositi oružje i upotrebljavati oružje u naseljenoj zoni", istakla je Čizmićeva.

Ona objašnjava da je u Mostaru ovaj problem sve više naglašen, te da niko od vlasti i nadležnih ne obraća pažnju na zakon gdje jasno stoji da se počinitelji ovakvih zločina trebaju kazniti zatvorom i novčanom kaznom do 200.000 KM.

Volonterka Udruženja, nakon što je pas otišao u veterinarsku stanicu, je prijavila slučaj policiji.

"Ne mogu riječima objasniti kako smo nakon ovako stravičnog prizora dočekani u policiji. U prvom trenutku uz smijeh i podrugljive komentare odbijali su napisati prijavu bez obzira što smo objasnili o kakvom se vozilu radilo koje je došlo po psa nakon što je u centru naselja pucano iz vatrenog oružja. Pitam se da li bi mi kazali: Imate li pametnijeg posla od moriti me sa 'kerovima', da je metak zalutao i usmrtio čovjeka", kazala je šokirana volonterka.

Uz duže pregovaranje i neumorno insistiranje, volonteri su, kako navode, pripadnike policije uspjeli "natjerati" da napišu prijavu, no i dalje na mjesto gdje je pas ustrijeljen niko od policije nije otišao.

"Postavljamo pitanje u kakvoj to mi državi živimo? Da li će se u skorije vrijeme i na nas građane ovakvo nešto primjenjivati kad budemo nekome smetali? Da li se u ovoj državi zakoni donose samo da bi se kršili? I na kraju, kakvi smo to mi ljudi? Pozivamo da se o ovom slučaju oglase i organi vlasti", kazala je Čizmićeva i dodala:

"Nadamo se da je ovaj nesretan pas zadnji kojem se ovo dogodilo. O slučaju sa usmrćenim psom bit će obaviještena sva svjetska udruženja za zaštitu životinja, te veći nivoi vlasti zbog neprimjerenog ponašanja pripadnika policije pri podnošenju prijave", stoji u saopćenju Udruženja "Prijatelji" Mostar.