Novi napad u Sarajevu
0

U Briješću kamenovana kuća Josipa Vajdnera

Piše: T.Sekulić
Nepoznati počinitelji sinoć iza 24 sata kamenovali su kuću svećenika Josipa Vajdnera, te susjednu kuću u kojoj stanuje porodica Fejzić. Motiv počinitelja nije poznat, no velečasni Vajdner, urednik Katoličkog tjednika, tvrdi da motiv zasigurno nije ni vjerski niti nacionalni.

U Naselju Briješće Brdo sinoć iza ponoći kamenovana je kuća svećenika Vajdnera i kuća porodice Fejzić.

"Kada su počeli bacati kamenje na kuću zvučalo je kao da je ponovo počeo rat. Kamenje je bilo ogromno, uništeno je nekoliko desetaka crijepova, no najgori je pretrpljeni strah. Komšije čija je kuća kamenovana imaju malo dijete kojeg su prestravili tresci kamenja", ispričao je za Sarajevo-x.com velečasni Josip Vajdner.

Vajdner je istakao kako smatra da motiv nije ni vjerski niti nacionalni, s obzirom da je kamenovana kuća i katolika i muslimana.

"Ne vjerujem da postoje neki vjerski motivi. Problem je možda u tome što je prije postojao put kojim se prolazilo kroz moju njivu. Za vrijeme rata stavili smo na uslugu ljudima taj put s obzirom da je bio siguran i pružao dobar zaklon od snajpera. Međutim, prošlo je 15 godina od rata i odlučio sam ograditi svoju njivu i zatvoriti put. Komšija iz susjedne kuće mi je pomogao i možda je to razlog, no ne bih da nagađam na policiji je da obavi taj dio posla", istakao je Vajdner.

Policija je obavila uviđaj, no počinioci nisu pronađeni. Istraga je i dalje u toku.

"Policija smatra da se najvjerovatnije radi o maloljetnim prestupnicima, no bez obzira smatram da trebaju aktivnije obavljati svoj dio posla, te što prije pronaći počinioce ovog krivičnog djela", istakao je za Sarajevo-x.com velečasni Josip Vajdner.