Sarajevo-x.com saznaje
0

U BiH više od 100 vehabija pod prismotrom

Piše: T. Sekulić
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U Bosni i Hercegovini ima više od 100 vehabija koje su pod prismotrom policijskih i drugih agencija s obzirom da se sumnja kako predstavljaju prijetnju po javnu sigurnost, saznaje Sarajevo-x.com iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH. Prema istim izvorima, akcije protiv pripadnika vehabijskog pokreta provode se upravo sada jer je 2010. godina označena ključnom za funkcioniranje pravne države i eliminiranje svih sigurnosnih problema.

U najvećoj akciji poslije rata nazvanoj "Svjetlost" koja je provedena u Gornjoj Maoči uhapšeno je osam vehabija osumnjičenih za ugrožavanje teritorijalne cjeline Bosne i Hercegovine, napad na ustavni poredak BiH i izazivanje narodonosne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Međutim, više informacija o tome kakvu sigurnosnu prijetnju su predstavljali uhapšeni bit će poznato nakon što bude pregledan dokazni materijali, odnosno zaplijenjena dokumentacija, računari i CD-ovi.

Prema navodima državnih istražnih organa, Gornja Maoča je potpuno izolovano mjesto u kojem do sada nisu važili zakoni države BiH. U medijima su se pojavili navodi da djeca u tom naselju uče po nastavnom planu i programu Jordana, međutim Ministarstvo nauke, obrazovanja, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je tu informaciju demantovalo.

"Područna škola Gornja Maoča radi u sastavu Javne ustanove Osnovna škola 'Podorašje' Srebrenik, gdje se isključivo radi po nastavnim planovima i programima devetogodišnje osnovne škole koje je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju te važećim Pedagoškim standardima i normativima, kao i sve druge škole s područja našeg kantona", navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Svi zaposlenici u Gornju Maoču svakodnevno putuju na posao iz općina Srebrenik i Tuzla.

"Dakle, u Područnoj školi Gornja Maoča nastava se realizira isključivo i jedino po nastavnim planovima i programima koje je donijelo Ministarstvo, kao i u svim ostalim školama na području Tuzlanskog kantona", saopštilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskoga kantona.

Redovno plaćaju struju

Također, iz Elektrodistribucije Brčko, koja snabdijeva selo Gornja Maoča električnom energijom tvrde kako mještani tog sela plaćaju svoje obaveze, a ukoliko to ne čine prema njima se postupa kao i prema svim ostalim potrošačima.

U MUP-u Tuzlanskog kantona raspitali smo se o tome da li su policijske patrole imale pristup Gornjoj Maoči, te da li su pokretane krivične prijave protiv mještana tog sela s obzirom da su vehabije zabranjivale prolaz kroz svoje selo, prijetili šumarima, pucali na lovačke pse, te onemogućavali službenim licima vršenje dužnosti.

"Policijska patrola je redovno dva puta sedmično obilazila selo Gornja Maoča. Stanovnici nikada nisu bili raspoloženi za komunikaciju, a do sada je zabilježeno nekoliko incidenata u tom mjestu. Sve informacije s kojima smo raspolagali proslijeđivali smo nadležnom tužiteljstvu", kazao je za Sarajevo-x.com Miralem Malkić, portparol MUP-a TK.

Akcije presudne za opstanak pravne države

Posljednja akcija u kojoj su na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH sudjelovale združene policijske snage, je najveća akcija u postdejtonskim godinama, međutim Tužilaštvo BiH neprekidno provodi istrage s ciljem procesuiranja osoba koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju u BiH.

Izborna godina, 2010., smatra se jednom od prelomnih kada je riječ o tome da li Bosna i Hercegovina može funkcionisati kao pravna država.

Napominjemo, prema saznanjima portala Sarajevo-x.com, policijska akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči provedena je u sklopu rješavanja jednog od uslova za bezvizni režim.

Spomenimo i to da naredne sedmice u našu zemlju dolazi ekspertska komisija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka II (imigracija, upravljanje granicama), dok u trećoj sedmici februara dolazi misija koja će ocijeniti ispunjavanje uslova iz Bloka III (javni red i sigurnost).

Da li će biti provedeno još akcija poput policijske akcije "Svjetlost" u Tužilaštvu BiH nisu mogli potvrditi, međutim ono što je sigurno jeste da Obavještajno sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) i dalje aktivno radi na prikupljanju obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine.