Najtraženiji zbog kriminala
0

U BiH aktivirano više od 2.000 potjernica

Piše: Amra Kovač
Niko u BiH ne zna koliki je ukupni broj potjernica pokrenutih proteklih deset godina, čemu je razlog i nepostojanje jedinstvenih baza podataka, ali se pretpostavlja da ih je bilo sigurno više od deset hiljada. Samo ove godine, za 10 mjeseci ta brojka prelazi dvije hiljade onih koji su se na ovaj ili onaj način ogriješili o zakon.

Federalna uprava policije u prvih devet mjeseci ove godine raspisala je 696 centralnih potjernica, te 42 međunarodne potjernice, za osobama za koje postoji sumnja da su počinile neko krivično djelo.

MUP Republike Srpske, prema informacijama koje su nam dostavili, u prvih devet mjeseci ove godine raspisao je 871 centralnu potjernicu, 74 međunarodne potjernice i 688 međunarodnih-Interpol potjernica.

„Međunarodne odnosno Interpol potjernice se raspisuju nakon što se utvrdi da osumnjičena osoba nije u BiH, odnosno, kada je utvrđeno da se nalazi na teritoriji neke druge države. Centralne potjernice se, pak, raspisuju kada postoje saznanja da je ta osoba još uvijek na teritoriji BiH“, kazao je Robert Cvrtak, portparol Federalne uprave policije.

Međutim, ni u Federalnoj upravi policiji, niti u MUP-u RS nisu nam mogli precizirati broj aktivnih potjernica koje su raspisane u zadnjih deset godina.Ali, ako se u obzir uzme broj potjernica koje su raspisane u prvih devet mjeseci ove godine, onda nije teško zaključiti da je u posljednjih deset godina raspisano na hiljade potjernica.

Mnoge potjernice se i obustave, te je Federalna uprava policija u prvih devet mjeseci obustavila 221 centralnu, a pet međunarodnih potjernica.

„Potjernice se obustavljaju kada osoba za kojom je bila raspisana potjernica bude uhapšena ili, pak, dobrovoljno se preda policiji“, pojasnio je Cvrtak.

Na stranici Federalne uprave policije postoji stranica na kojoj su objavljena imena i prezimena osoba za kojima se traga. Izdvajamo pet najaktuelnijih bjegunaca.

AMIR AVDIĆ

Avdić je osumnjičen da je akter pucnjave koja se dogodila u decembru prošle godine ispred "GAZ auta" u tuzlanskom naselju Slavinovići. Od zadobijenih povreda u toj pucnjavi preminuo je 23 – godišnji Jasenko Hajdarhodžić iz Tuzle, dok je Damir Mehić, zvani Bibi, zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Osim Avdića, kao akteri pucnjave bili su osumnjičeni Kemal Selimović, koji je nekoliko dana nakon pucnjave uhapšen, i Irfan Smajić koji se policiji sam predao.

Smajić je sa tuzlanskim Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, te je osuđen na 25 mjeseci zatvora, dok je Kemal Selimović u julu ove godine nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

SENAD MUSTEDANAGIĆ

Mustedanagić, koji je bio trener košarke Košarkaškog kluba "Nizac" iz Cazina, osumnjičen je da je dva mjeseca silovao i zlostavljao 14 – godišnjeg I. H., koji je trenirao košarku u ovom klubu. Osim što je 14 – godišnjaku bio trener, Mustedanagić je bio i kućni prijatelj s roditeljima zlostavljanog dječaka.

Ovaj monstrum je uhapšen i određen mu je pritvor. Tokom saslušanja je priznao svoje gnusno djelo, odnosno da je dječaka puna dva mjeseca prisiljavao na spolni odnos.

Međutim, pušten je iz pritvora da se brani sa slobode, što je on iskoristio za bijeg. Pretpostavlja se da se trenutno krije u Hrvatskoj.

LIRIM BYTYQI

Bytyqi (Bitići), je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu Ramiza Delalića Ćele koje se dogodilo 27. juna 2007. godine u sarajevskoj ulici Odobašina. Bitići je osumnjičen i za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće, bliskog Delalićevog prijatelja, koje se dogodilo 12. juna 2007. godine ispred sarajevskog ugostiteljskog objekta "Hacijenda".

MERSED HADŽIĆ

Hadžić, koji je poznatiji pod nadimkom Mirso Švicarac, osumnjičen je za pucnjavu koja se dogodila 16. novembra 2008. godine u sarajevskom kafiću "Incognito", a u kojoj je Fatmir Mujaj zadobio teške tjelesne povrede opasne po život. Inače, za ovu pucnjavu u sarajevskom Kantonalnom sudu u toku je suđenje Elvisu Hodžiću, Osmanu Vantiću, Jasminu Kosi, Fikretu Kajeviću i Bahriji Kačaporu.

Prema optužnici Hodžić i Vantić terete se za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja, dok je Koso optužen za izazivanje opće opasnosti. Kačapor i Kajević, prema optužnici, nakon pucnjave pomogli su prvooptuženom u ovom predmetu Elvisu Hodžiću, te Mersedu Hadžiću, da pobjegnu s lica mjesta.

OLIVER KNEZOVIĆ

Za Knezovićem je potraga raspisana zbog sumnje da je u Širokom Brijegu hicem iz vatrenog oružja ubio Vedrana Puljića, navijača FK 'Sarajevo'.

Naime, nakon nereda u Širokom Brijegu, a koji su se desili uoči utakmice Široki Brijeg – Sarajevo, 4. oktobra ove godine, Knezović se sam predao policiji i priznao ubistvo Puljića. Međutim, istu noć pobjegao je iz pritvora.

MUP RS-a, za razliku od Federalne uprave policije, nema internet stranicu na kojoj su raspisane potjernice. Imena osoba za kojima su potjernice raspisane, također, nam nisu dostavili, zbog, kako su kazali, istraga koje su toku. MUP RS-a nije nam dostavio podatak koliko je potjernica u prvih devet mjeseci ove godine obustavljeno.