SIPA
0

U augustu 438 poziva na telefonskoj liniji "krimolovci"

FENA
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom augusta 2010. godine registrirali su 438 poziva na telefonskoj liniji ''krimolovci".

Od ukupnog broja primljenih informacija SIPA je 154 ocijenila neozbiljnim, dok se 78 korisnih informacija odnosilo na počinjena ili planirana kaznena djela te na njihove počinitelje, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko izvještaja.

Najveći broj informacija se odnosio na kaznena djela neovlaštene trgovine drogama (14), korupcije, kaznena djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (11) i autokriminal (6), saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Na daljnje postupanje mjerodavnim policijskim tijelima u BiH zajedno s izvještajima, proslijeđena je 61 informacija, dok se 17 informacija odnosilo na kaznena djela iz mjerodavnosti SIPA-e.

Od mjerodavnih policijskih tijela u izvještajnom periodu pristiglo je 30 povratnih informacija na temelju kojih je utvrđeno da je mjerodavnim tužiteljstvima dostavljen jedan izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, dok je jedan izvještaj dostavljen na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e su dali 206 savjeta građanima koji su pozivali telefonski broj ''krimolovci'' (080 020 505).