Područje Brčko distrikta
0

U akciji Lomač privedeno devet osoba zbog krađa i droge

SRNA
Devet osoba je privedeno u policijskoj akciji pod nazivom "Lomač", koja se od jutros provodi na području Brčko distrikta s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela teška krađa i krađa, te neovlaštena proizvodnj i stavljanje u promet opojnih droga, potvrdio je Srni portparol brčanske policije Halid Emkić.

Emkić je dodao da je tokom akcije pronađen i određeni broj predmeta koji potiču iz ovih krivičnih djela. Napominjući da se akcija provodi po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta, Emkić je rekao da je riječ o povratnicima u izvršenju ovih krivičnih djela.

On je pojasnio da se pretres vrši na 13 lokacija, te da je akcija usmjerena na 15 lica, koja će biti privedena. "Sve osobe koje budu privedene u policiju bit će predate Tužilaštvu na dalje procesuiranje", dodao je Emkić.

Prema njegovim riječima, ova policijska akcija trajaće cijeli dan, a sutra oko 11.00 časova policija će saopštiti rezultate akcije.

Emkić je naveo da je policija, prema statističkim podacima, preventivnim radom uspjela da smanji ukupan broj krađa i teških krađa. On je naveo da je u 2009. godini za devet mjeseci bila registrovana 271 teška krađa, u 2010. godini 256, a u ovoj godini 179. 

Govoreći o krivičnom djelu krađa, on je naveo da je za devet mjeseci 2009. godine registrovano 314, u 2010. 184, dok su u 2011. godini zabilježene 162 krađe.