Crna hronika
23

U akciji "Lift" pronađeno 11 kilograma eksploziva

FENA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jučerašnjoj akciji "Lift" pronašli su i privremeno oduzeli 11 kilograma eksploziva razne vrste i namjene.

Oduzeto je također i 29 pušaka, 34 pištolja, 4.771 komad municije raznog kalibra, 21 ručnu bombu, 4,7 kg baruta, 123 inicijalne kapisle za eksploziv, 40 kapisli za lovačke puške, jednu zolju, jednu granatu, jedan štapin za paljenje eksploziva dužine 100 metara i četiri štapina za paljenje eksploziva nepoznate dužine, 11 prigušivača i druge predmete.

Policijski službenici SIPA-e jučer su, u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva "Lift“.

Na području Sarajeva, Mostara i Bugojna slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, te su pretreseni objekti na šest lokacija.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH. Poseban vid podrške pružila je Federalna uprava civilne zaštite.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode predate su danas Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, saopćeno je iz SIPA-e.