Crna hronika
0

Tuzla: Pronađena eksplozivna naprava i automatska puška u koritu rijeke Jale

Piše: D. Brkić
Radnici koji su angažovani u akciji čišćenja vodotoka na području tuzlanske općine u koritu rijeke Jale pronšli su automatsku pušku i nepoznatu eksplozivnu napravu te su zbog toga radove na toj lokaciji privremeno obustavili.

Uklanjajući nisko rastinje i zemljane nanose, radnici su u blizini mosta koji povezuje naselje Irac i Livnicu čelika opazili automatsku pušku, a odmah do nje i nepoznatu eksplozivnu napravu.

Na mjesto događaja ubrzo su stigli službenici PU Tuzla, koji su označili lokaciju, izuzeli automatsku pušku, a o pronalasku eksplozivne naprave obavijestili Kantonalni štab civilne zaštite.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U toku dana očekuje se da će se eksplozivna naprava ukloniti sa pomenute lokacije, a potom i uništiti na lokalitetu gdje se uništavaju neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva.

Iako su u nekoliko navrata organizovane akcije prikupljanja zaostalog oružja iz posljednjeg rata, iako je garantovana amnestija za sve one koji dobrovoljno predaju takvo oružje, očito da ima pojedinaca koji puške i eksplozivne naprave ostavljanu na neprikladnim mjestima i time potencijalno dovode u opasnost živote svojih sugrađana.