Crna hronika
13

Tuzla: Određen pritvor za Emira Kodžagu, Adema Sirovinu i njegovu narko grupu

Piše: D. Brkić
Emir Kodžaga (Foto: FTV)
Emir Kodžaga (Foto: FTV)
Općinski sud u Tuzli odredio je jednomjesečni istražni pritvor za Emira Kodžagu (42) zvanog Kodžo, iz Tuzle, zbog sumnje da se samostalno bavio neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga. Kantonalni sud je odredio pritvor i za Adema Sirovinu (31) i članove njegove narko grupe Semira Mašića (32), Mirzu Subašića (29), Adisa Mujkanovića (31), Edisa Hasića (26), Vehida Fejzića (27), svi iz Tuzle.

Za još 12 uhapšenih u akciji MUP-a TK, koja je realizovana 5. augusta, Kantonalni sud u Tuzli će o mjeri pritvora odlučivati tokom dana. Zbog nedostatka dokaza Kantonalno tužilaštvo Tuzla je pustilo na slobodu osmoricu uhapšenih, dok se za jednim vođom narko grupe i dalje traga.

Pritvor je zatražen i za Osmana Vantića (30), Emira Cipurkovića (22), Ardiana Krilića (19), Borisa Nikolića (24), Omara Hasanagića (20), Nermina Mehića (29), Emira Delića (23), Ahmeta Bajramovića (26), Edina Trubljanina (26), Darija Marića (31), Zorana Đukanovića (26), svi nastanjeni u Tuzli, te Emira Džindu nastanjenog u Lukavcu.

Kodžaga nije pripadao nijednoj narko grupi, a sumnjiči ga se da je od marta do maja 2013. godine prodavao marihuanu i heroin. Grupa Adema Sirovine je od februara do augusta 2013. godine prodavala heroin, dok je narko grupa Osmana Vantića, u kojoj su Cipurković, Krilić, Džindo, Nikolić, Hasanagić, Mehić i Delić, trgovala marihuanom od januara do augusta 2013. godine.

Bajramović, Trubljanin, Marić i Đukanović pripadali su narko grupi za čijim se vođom traga, a čiji identitet nije saopšten.

Službenici MUP-a TK i pripadnici SIPA-e su od 20. jula do 5. augusta uhapsili 52 osobe koje su se dovodile u vezu s narko grupama. U MUP-u TK navode kako se akcija nastavlja, a prethodno su uhapšene narko grupe Senada Habibovića i Jasmina Čelikovića.