Crna hronika
0

Tuzla: Istraga protiv starca zbog seksa sa 14-godišnjom djevojčicom

Dnevni avaz
Iako, prema prvobitnim saznanjima za otvaranje istrage nije bilo zakonskog osnova, Kantonalno tužilaštvo Tuzla će ipak pokrenuti istragu protiv 64-godišnjeg muškarca iz Tuzle, koji je više od šest mjeseci održavao seksualne odnose sa djevojčicom starom svega 14 godina, piše jučerašnji Dnevni avaz.

Prema skandaloznoj odredbi Krivičnog zakona FBiH, seksualni odnos sa osobom starom svega 14 godina nije protiv zakonit, pod uslovom da nije bilo prisile. Nakon što je njena majka prijavila slučaj, djevojčica je u izjavi policiji kazala da je dobrovoljno pristala na seksualni odnos.

"Istraga će ipak biti pokrenuta, jer smo potvrdili informaciju da je i prije nego što je djevojčica navršila 14 godina između nje i 64-godišnjaka bilo radnji koje se mogu tretirati kao seksualni odnos", kazao je na konferenciji za novinare glavni kantonalni tužilac u Tuzli Šesenam Ćosić, koji vodi ovaj predmet.

Osim toga, tužilac Ćosić je najavio da će pokrenuti istragu i za period nakon što je djevojčica navršila 14 godina i pored toga što je seksualni odnos navodno bio dobrovoljan. Prema ovdašnjim zakonima, osoba se smatra djetetom do navršene 14. godine. Tužilac je rekao da će se pozvati na Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta po kojoj je ta granica 18 godina.

Ni Ćosiću se ne sviđa sporna zakonska odredba, ali kaže da je kao tužilac dužan primjenjivati zakon. Rekao je i da je bilo inicijativa da se ovaj i još neki sporni članovi krivičnog zakona izmijene, ali da ih zakonodavac nije prihvatio.

Možda je ovo pravo vrijeme da se dobro razmisli o takvim stvarima te da se neke od njih i promijene.