Crna hronika
0

Tuzla: Dva deminera poginula a jedan je teže ranjen i u kritičnom je stanju

FENA
Demineri Admir Redžić, star 53 godine iz Mramora i Fahrudin Hodžić, star 39 godina iz Tuzle, poginuli su jutros oko 9.30 na deminerskom radilištu u Sprečanskom polju, u naselju Karanovac na planini Ozrenu.

Jedan deminer, pedesettrogodišnji Enver Dautović iz Gračanice teško je ranjen i odmah je hospitaliziran u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC). Ljekari se bore za njegov život.

Upravo je završena složena operacija abdomena. U pitanju su teže povrede. Pacijent nije u svjesnom stanju, priključen je na aparate koji ga održavaju u životu. Stanje je i više nego kritično i sve će biti poznato u narednih nekoliko sati.

Jedan od deminera poginuo je na licu mjesta, a drugi je preminuo na putu za bolnicu.

Iz Centra za uklanjanje mina BiH stiže vijest da inspektori ovoga centra sutra izlaze na teren.

Prošle godine na teritoriji oba BH entiteta, prema podacima regionalnih kancelarija Centra za uklanjanje mina u BiH (BH MAK), bilo je ukupno 15 minskih incidenata u kojima je pet osoba smrtno stradalo a 18 je povrijeđeno.

U Centru za deminiranje BiH ističu da su tokom prošle godine prilikom deminiranja terena tri deminera poginula a četiri povrijeđena.

Šef odjela za informatičke poslove u Centru za uklanjanje mina i koordinator BH MAK grupe za pomoć žrtvama mina Zoran Grujić ističe da je BiH i dalje po minsko-eksplozivnim napravama jedna od najzagađenijih zemalja u jugoistočnoj Evropi.

Radove na deminiranju u Sprečanskom polju provodila je nevladina organizacija za deminiranje DEMIRA iz Orašja koja na prostoru BiH radi već sedam godina.