Crna hronika
6

Tuzla: Besimu Durakoviću i Šefiku Hodžiću produžen pritvor za dva mjeseca

SRNA
Opštinski sud Tuzla produžio je pritvor za dva mjeseca direktoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besimu Durakoviću /58/ iz Gračanice i referentu za javne nabavke u Kantonalnoj upravi Šefiku Hodžiću /39/ iz Srebrenika, koji je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ranije je saopštilo da je Duraković osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja, i protivzakonito posredovanje, dok je Hodžić osumnjičen za krivična djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i sprečavanje dokazivanja.

Postoji sumnja da je Duraković od 2009. do 2015. godine donio više odluka o javnoj nabavci za isporuku autodijelova i servisiranje vozila Kantonalne uprave, dok je za dobavljača izabran autoservis s područja Gračanice, iako nije ispunjavao uslove iz konkurentskog zahtjeva kao ostali ponuđači.

Autoservis je više puta fakturisao usluge za autodijelove i servisiranje koje nikada nije isporučio ili obavio, u čemu je učestvovao i Hodžić, čime je omogućeno ovoj firmi privbavljanje koristi od 31.000 KM.

U septembru 2015. godine Duraković i Hodžić su organizovali servisiranje vozila Uprave u drugim autoservisima, pokušavaući tako prikriti dokaze u predmetu Tužilaštva.

Duraković je osumnjičen da je tokom 2011. godine prilikom inspekcijskog nadzora firme iz Živinica, koja se bavi otkupom i prodajom željeza i lima, posredovao kod inspektora zaduženog za inspekciju da u potvrdi o privremenom oduzimanju robe iz ove firme izostavi veći dio željeza i lima, koji je ova firma prodala trećim licima i na taj način im je pribavljena korist u iznosu od 6.000 KM.

Duraković je osumnjičen da je u periodu od 2012. do 2014. godine uticao na inspektora kantonalne uprave da ne provodi rješenje koje je donio, kao i rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove i odluku Kantonalnog suda u Tuzli po žalbi na ovo rješenje koja je odbijena, a vezano za zabranu prometa i prodaje određenih roba na dnevnoj pijaci u Živinicama koju vodi preduzeće "Komunalno" iz Živinica.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona su, 21. oktobra, nakon pretresa objekata i lica u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, kao i privatne objekte i automobile, uhapsili Durakovića i Hodžića.

Pretres je izvršen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Opštinskog suda Tuzla.