Kišobran, majica, brojač novca...
0

Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze protiv Zijada Turkovića

Piše: F. Bakić
Na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim Tužilaštvo je danas u Sudu BiH nastavilo ulaganje materijalnih dokaza.

Tako je Vijeću kojim predsjedava Izo Tankić predočeno niz dokumenata, dopisa i naredbi koje se odnose na pljačku 2,5 miliona maraka iz Cargo centra sarajevskog aerodroma iz decembra 2005. te tačku optužnice vezanu za pranje novca i iznudu dionica Tvornice čarapa Ključ.

Osim dokumenata, tužtelji su uložili i dva blokatora za ometanje telefonskih signala, koji su oduzeti od Turkovića, te aparat za brojanje novca oduzet od njegove supruge Šejle. Među predočenim dokazima bili su još kišobran i muška polo majica, koje je istražiteljima predao Emir Zeković prilikom pretresa kuće Isljama Kalendera. Majica i kišobran su se nalazili u Audiju Q7 nakon što su ga nepoznate osobe ukrale od Jasmina Bahte, a nakon pljačke 2,5 miliona maraka, vozilo je zapaljeno u krugu firme u Nedžarićima.

Turković je prokomentarisao kako su blokatori dostupni javnosti i da ih svako može kupiti, kao i mašinu za brojanje novca.

Potom je prezentirana i dokumentacija o osnivanju firme u Skoplju, punomoći kojima je Anefija Čolić davao ovlasti Nerminu Čišiću te dokumentacija o prenosu 33,3 posto vlasništva nad firmom Govl LTD. Tu su bile i dvije dozvole za korištenje Mercedesa Šejle Turković, koje je ona dala Čišiću, a koji je tokom svjedočenja u ovom postupku ranije ispričao da je u Makedoniju išao pet ili šest puta, jer mu je Turković tražio da ode tamo i naplati neki familijarni dug, nakon čega je svjedok osnovao firmu Nermin Trade, a Turkovićev rođak Čolić je na njega prebacio trećinu vlasništva nad firmom, kako bi prema optuženom izmirio dug.

Među dokazima je bila i informacija o provođenju posebnih istražnih radnji na pristupu e-mail adresi Šejle Turković, gdje je bilo više poruka, ali su prezentirane samo dvije vezane za korespondenciju o prodaji firme Govl.