Crna hronika
0

Tužilaštvo SBK traži pritvaranje osumnjičenog za razbojništvo nad Salihom Babalukom

Piše: E. F.
Kuća  u kojoj se dogodila tragedija (Foto: MUP SBK)
Kuća u kojoj se dogodila tragedija (Foto: MUP SBK)
Tridesetšestogodišnji M. H. predat je u nadležnost Tužilaštva SBK zbog sumnje da ima veze sa razbojništvom koje je za posljedicu imalo smrt Saliha Babaluka u Kiseljaku u martu prošle godine.

Da je pritvor za osumnjičenog za krivično djelo razbojništva zatražen zbog sumnje da je počinio krivično djelo razbojništva u sticaju sa krivičnim djelom nanošenja treških tjelesnih povreda te podstrekivanja i pomaganja, za Klix.ba je potvrdila i Edina Jaganjac, glasnogovornica Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, trojica maskiranih razbojnika naoružanih puškom napali su Saliha i njegovu suprugu Hajru (75). Salih je preminuo usljed teških povreda glave, dok je Hajra lakše povrijeđena.

Ovo se dogodilo prije godinu dana u mjestu Gomionica, općina Kiseljak, kada su razbojnici upali u Babalukovu kuću zahtijevajući od njega novac. Kako je tada ispričao njegov sin, koji je pronašao oca u besvjesnom stanju, razbojnici su Babaluka vezali za stolicu te ga tukli kako bi im otkrio gdje je sakriven novac kojeg su se htjeli dočepati.

Nesretni starac je od zadobivenih povreda preminuo, a razbojnici su pobjegli sa blizu 65.000 KM, nakon čega im se gubio svaki trag.

Zbog sumnje da je učestvovao u ovom krvavom razbojništvu, ranije je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv S. P. (30) iz Kaknja, dok se za trećim razbojnikom još traga.