Kako rade naše institucije?
0

Tužilaštvo SBK još ne zna za slučaj zlostavljanja djevojčica

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona još nije obaviješteno o zlostavljanju dviju maloljetnih djevojčica iz okoline Novog Travnika koje su nakon sedmogodišnjeg fizičkog maltretiranja spas od batina oca i maćehe potražile u šumi, potvrdila nam je glasnogovornica Tužilaštva SBK-a Milica Đotlo.

Razloge takve "neinformisanosti" valja tražiti u činjenici da je direktorica Centra za socijalni rad Novi Travnik Mirjana Mehičić na putu, a glasnogovornik MUP-a SBK-a Sefir Baručija se čak ni ne javlja na mobitel. Doduše, Baručija nas je još prošle sedmice obavijestio da je na godišnjem odmoru, ne preciziravši dokad.

A u Centru za socijalni rad su nam rekli kako niko osim direktorice ne može davati bilo kakve informacije za javnost. Tako javnost mora čekati na njen povratak s puta.

Milica Đotlo ističe da se u slučajevima poput ovog, gdje su zlostavljana djeca, obično hitno postupa i pokreće istraga, no ovog puta oni koji bi trebali hitno obavijestiti Tužilaštvo i dostaviti raspoloživu dokumentaciju su, očito, zakazali.

Da cijela priča bude apsurdnija, vijest su još u ponedjeljak objavili mediji.

Kako je izvijestila Federalna televizija, za višegodišnju agoniju kroz koju su prolazile djevojčice svi su znali, ali je tek sada uslijedila reakcija. Dobro je barem to da su djevojčice sada na sigurnom.

Valja nam se još samo malo strpiti dok nadležne institucije poduzmu odgovarajuće mjere protiv zlostavljača, oca i maćehe, ali i majke koja ne želi svoje kćerke.