Crna hronika
12

Tužilaštvo KS traži produženje pritvora za oca koji je ubio bebu

Piše: E. F.
Privođenje Leđena u Tužilaštvo KS (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Privođenje Leđena u Tužilaštvo KS (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će biti održano ročište na kojem će se razmatrati zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo da se produži pritvor Eldaru Leđenu, osumnjičenom za ubistvo vlastitog četveromjesečnog sina početkom decembra ove godine.

Podsjećamo, Leđen je uhapšen prvog decembra u Sarajevu, nakon što je ubio svog četveromjesečnog sina u iznajmljenom stanu u naselju Švrakino Selo.

Kobnog dana Eldar je pozvao Hitnu pomoć, te je ljekarima rekao kako je beba prestala da diše kada ju je hranio. Ekipa Hitne pomoći odmah se uputila u ulicu Avde Hodžića kako bi pomogla unesrećenoj bebi. Inače, Leđen je stanovao u spomenutoj ulici (Švrakino Selo) kao podstanar, zajedno sa bebom i suprugom Indirom P.

Iako je ekipa Hitne pomoći pokušala reanimirati dijete, nije bilo pomoći, beba je preminula. Ljekarima je odmah bila sumnjiva smrt bebe, te su obavijestili MUP KS i Tužilaštvo KS. Obdukcija je potvrdila da je beba ubijena i da je preminula zbog teških povreda glave, a odmah nakon toga su uhapšeni roditelji djeteta.

Eldar je tokom saslušanja ispričao da je ostao sam sa svojim sinom u iznajmljenom stanu, a nakon što je njegova supruga Indira otišla na posao. Dijete je plakalo, a Leđen mu je pokušao dati hranu iz flašice. No, dječak je to odbijao pa ga je Leđen, izrevoltiran njegovim plačem, bacio na fotelju sa drvenim držačima.

Mališan je pri padu udario glavom u držač te zadobio povredu od koje je preminuo na mjestu.

Leđen je odmah pozvao Hitnu pomoć i svoju suprugu, ali pomoći djetetu nije bilo. Oboje su privedeni na razgovor u policiju i prvobitno su tvrdili da im je dijete ispalo. Na koncu, Leđen je priznao šta je uradio te je potom i uhapšen i pritvoren, dok je njegova supruga puštena na slobodu.

Ovo ubistvo šokiralo je komšije bračnog para, ali i cjelokupnu javnost u našoj zemlji.