Crna hronika
20

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor za Damira Delića

Piše: N. J.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu da odredi jednomjesečni pritvor za 34-godišnjeg Damira Delića, nakon što je prije dva dana izazvao pravu dramu u centru Sarajeva.

"Osumnjičeni D. D. predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, te ga je ispitao postupajući tužilac koji je potom donio naredbu za provođenje istrage zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, pokušaj ubistva, razbojništvo i izazivanje opće opasnosti", rekao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva KS Alem Hamzić.

On je dodao da je Tužilaštvo KS u isto vrijeme uputilo prijedlog Kantonalnom sudu u Sarajevu da se prema ovom osumnjičenom odredi mjera pritvora u trajanju 30 dana.

Podsjetimo, Delić je prekjučer popodne napravio haos u centru Sarajeva, nakon što ga je djevojka prijavila policiji za fizički napad.

Policajci su potom presreli Delića u Vilsonovom šetalištu te mu tražili dokumente, ali je on iz torbice izvadio pištolj i prislonio ga policajcu na vrat, tražeći od ostalih policajaca da odlože pištolje, što su oni i učinili.

Nakon toga, Damir Delić je sa njihovim pištoljima pobjegao policijskim autom do Skenderije, gdje je uz prijetnju oružjem oteo Mercedes i njime krenuo prema Starom Gradu. Pripadnici policije su ga zaustavili na Obali Kulina bana, nakon čega je on izašao iz auta i potrčao prema policajcima.

Oni su tada zapucali i pogodili ga u desnu potkoljenicu. Delić je zbrinut u bolnici Koševo, a onda predat u MUP KS, odakle je isporučen Tužilaštvu na daljnje postupanje. On je policiji odranije poznat po krivičnim djelima.