Bundalo i ostali
0

Tužilaštvo i odbrana počeli sa iznošenjem dokaza

FENA
Tužilaštvo i Odbrana počeli su sa iznošenjem materijalnih dokaza na suđenju Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, javio je BIRN.

Kao materijalne dokaze Tužilaštvo je uvelo i spisak svih radnika koji su bili zaposleni u policijskoj stanici u Kalinoviku u aprilu 1992., te izvještaj o isplaćenim platama aktivnom sastavu policije iste godine.

Tužilaštvo BiH tereti Bundala, Zeljaju i Aškrabu za učestvovanje u zločinu protiv čovječnosti počinjenom tokom 1992. i 1993. godine na području Kalinovika.

Sva trojica se terete za sudjelovanje u hapšenju, ubistvima, silovanju, zatvaranju i prisilnim nestancima.

U optužnici se navodi da je Bundalo bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, dok je Aškraba “rukovodio” logorom “Barutni magacin”, gdje su bili zatvoreni muškarci Bošnjaci.

Prilikom izvođenja materijalnih dokaza Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljka optuženog Neđe Zeljaje, napomenula je da još nije pribavila sve dokaze koje ima namjeru dostaviti Sudu, te da će na sljedećem ročištu završiti sa izlaganjem.

“Zasad uvodimo materijalni dokaz odnosno službenu zabilješku koja ukazuje na nepravilnosti sa iskazom jednog od zaštićenih svjedoka Tužilaštva. Prilažemo i dokaz gdje se jasno vidi da je jedan od poginulih u "Barutnom magacinu" bio pripadnik Armije BiH", kazala je Tupajić-Škiljević.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, gotovo cjelokupno muško civilno stanovništvo Kalinovika i okolnih sela bilo je zatvoreno u "Barutnom magacinu", gdje su držani u nehumanim uslovima, te odvođeni na prve borbene linije, fizički zlostavljani i na kraju lišeni života.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. septembra, kad će Odbrana iznijeti sve materijalne dokaze.