Suđenje Anđelku Veljančiću
0

Tužilac Oleg Čavka nije znao za završne riječi

Piše: A. Kovač
Oleg Čavka
Oleg Čavka
Iznošenjem završnih riječi danas je u sarajevskom Općinskom sudu okončano suđenje Anđelku Veljančiću, optuženom za nasilničko ponašanje, odnosno vrijeđanje sutkinje Adise Zahiragić, te zbog upućivanja prijetnji zatvorskom policajcu u KPZ Sarajevo u augustu prošle godine. Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak.

Međutim, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Oleg Čavka je danas došao u sudnicu, a nije znao da je za danas zakazano izricanje završnih riječi.

Inače, ovaj predmet vodi tužilac Sead Kreštalica, koji je danas u isto vrijeme imao drugo suđenje, a predmet je dostavljen tužiocu Čavki bez obavještenja da su danas završene riječi.

Čavka se, kako smo primijetili, za završene riječi pripremao minutu prije suđenja, ali tokom iznošenja završnih riječi, na njemu se to nije moglo primijetiti.

Čavka je za optuženog zatražio maksimalnu kaznu, te je dodao da je osim sutkinje Zahiragić kompletna javnost bila uvrijeđena i uznemirena Veljančićevim istupom.

"Izgovorene riječi predstavljaju teško vrijeđanje i te riječi su izgovorene na mjestu koje je javno mjesto, možda i najjavnije jer je cjelokupna javnost putem medija upoznata sa sadržajem dešavanja. Također, javnost je Veljančićevim ponašanjem bila uznemirana, a optuženi je napravio bitno obilježje djela nasilničko ponašanje i iznio teške uvrede nazivajući sudiju kurvom“, kazao je Čavka.

Nakon ročišta, upitali smo tužioca Čavku da li se drugi tužioci plaše doći i iznijeti završne riječi na Veljančićevom suđenju, te je predmet bukvalno njemu utrpan ili je nešto drugo u pitanju.

"Tužilaštvo je iznijelo završne riječi i zatražilo oštre zakonske sankcije, smatrajući da bi takva kazna pomogla da se ovakvi slučajevi ne dešavaju u budućnosti. Nažalost, u Tužilaštvu se dešavaju stvari koje se ne bi smjele dešavati. Personalno sam frapiran time što mi je neko uvalio završnu riječ u zadnji momenat ali ja sam tužilac i dio sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i iznio sam završnu riječ. Začuđen sam što je to uradila osoba koja to nije trebala uraditi. Zašto sam ja držao završnu riječ, a to je trebao uraditi neko drugi i neko ko je to mogao uraditi bolje“, kazao je Čavka, dodavši da je u predmetu Veljančić stanje toliko čisto da bi ga iznenadilo neizricanje visoke zatvorske kazne.

Mirza Kovač, branilac optuženog, nije osporavao da je njegov branjenik uputio uvredljive riječi sutkinji, ali je naveo da to nije krivično već prekršajno djelo. Kovač je naveo i to da su snimci FTV-a na kojima je zabilježen momenat kada Veljančić vrijeđa sutkinju nezakonit dokaz.

Naime, Veljančić, je nedavno osuđen na deset godina zatvora zbog pljačke 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo iz blindiranog vozila.

Na početku tog suđenja u sarajevskom Kantonalnom sudu, tačnije 20. augusta prošle godine, izvrijeđao je predsjedavajuću Vijeća sutkinju Adisu Zahiragić, govoreći joj pred novinarima i ostalima prisutnima u sudnici "kurvo“, "huljo i "beštijo".

Veljančić je zahtijevao izuzeće predsjedavajuće Vijeća zbog njene nacionalne i stranačke pripadnosti. Veljančić je prijetio i Reufu Subašiću, zatvorskom policajcu u KPZ Sarajevo.