Nastavljeno suđenje
45

Turković svjedoku: Jeste li vi to došli naoružani da me tražite

Piše: F. Bakić
Danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja u predmetu Zijad Turković i ostali, koji su optuženi za pripadnost zločinačkoj organizaciji, svoj iskaz dao svjedok Mario Sova, nastanjen u Zagrebu.

Sova je ispričao kako je poznavao ubijene Marija Tolića, sa kojim je, kako je napomenuo, bio u veoma dobrim odnosima, i Mithata Mekića, ali i da poznaje Turkovića.

"U posljednje vrijeme je bio pogoršan odnos između Tolića i Mekića. Tolić mi je ispričao da mu Mekić duguje 100.000 eura. Rekao mi je jednom i da mu Turković dođe nekih 30.000-40.000 eura. Tolić je sa Turkovićem bio u dobrim odnosima, jer kad god bi dolazio u Sarajevo, svraćao bi kod njega", naveo je svjedok te dodao da se posljednji put sa Tolićem čuo 25. marta 2010. godine, kada ga je nazvao i rekao mu da ide u Sarajevo.

Nakon Tolićevog nestanka, Sova je dolazio sa društvom u Sarajevo kako bi se raspitali o nestalom prijatelju te su čak bili ponudili i novčanu nagradu za informaciju o njemu. Tako su sjedili u kafiću kod Nijaza Karkelje Niske i shvatili da on ništa ne zna i da ih zavlači. Kada se Sova telefonom čuo sa Turkovićem, ovaj mu je rekao: "Jeste vi to došli naoružani da me tražite", na šta mu je svjedok tada odgovorio da to nije istina.

"Nisko je nazvao Turkovića i pričao mu kako smo došli da ga tražimo. Sa Turkovićem sam se tada našao u slastičarni Palma i pitao ga da li zna išta o Toliću. Rekao sam mu da sumnjam na Mekića, ali je Turković naveo da on nema nikakvih saznanja", istakao je Sova, koji je još ispričao kako je nakon Tolićevog nestanka sumnjao da je ubijen, jer je bio dečko koji ima novac i vozi dobar auto.

Sova je još ispričao kako su se raspitivali i za Mekića te su preko ljudi Ismeta Bajramovića Ćele saznali za Hajrudina Memovića, sa kojim su se našli pored nekog šoping centra, ali im je on tada ispričao da nema saznanja o Mekiću.

Turković je tokom unakrsnog ispitivanja upitao Sovu: "Jesam li ja, prema tvojim saznanjima, prevarant", ali mu je svjedok odgovorio: "Prema mojim nisi sigurno".

Tužilaštvo je u nastavku ročišta nastavilo ulaganje materijalnih dokaza koji se odnose na pljačku 2,5 miliona maraka iz Cargo centra Međunarodnog aerodroma Sarajevo.