Nastavak suđenja
0

Turković Saneli Mekić: Moraš razgovarati s ubicama

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Svjedokinja Sanela Mekić, supruga Mithata Mekića zvanog Miki, za čije je ubistvo 1. marta 2010. godine optužena grupa Zijada Turkovića, je danas u Sudu BiH ispričala da je svog muža posljednji put vidjela sredinom oktobra 2009. godine, kada je njoj i djeci bio u posjeti u Njemačkoj, te da su se posljednji put telefonom čuli u februaru 2010. godine.

Sanela Mekić je ispričala da poznaje Zijada Turkovića i da ih je 1993. godine u Njemačkoj upoznao njen suprug, jer su se tada družili. Sa Turkovićem se, kako je dodala, posljednji put čula 2006. godine, kada je Miki ranjen.

"Poslije februara 2010. godine sam zvala Mikija, ali mu je telefon bio isključen. Neko je sa njegovog broja nazvao mene u Njemačkoj i pitao me: "Kako se živi bez mene", što mi je bilo čudno, jer bi uvijek na početku razgovora moj suprug pitao kako smo djeca i ja. Hajrudin Memović mi je također slao SMS poruke i pitao me gdje je Miki. Memović me u porukama pitao i da li znam da ima djevojku i da je trudna, ali sam odgovorila da znam sve", ispričala je Mekić.

Prisjetila se da je u vrijeme pljačke Cargo centra Aerodroma Sarajevo početkom decembra 2007. godine Mekić bio kod nje u Njemačkoj, i da je, kada je na internetu vidio da je izvršena pljačka, rekao: "Ma ovo je Zijad Turković uradio". Sanela Mekić je na kraju navela da postavlja imovinsko-pravni zahtjev ukoliko se dokaže da su optuženi krivi za ubistvo njenog supruga.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin je pitao svjedokinju da li je u Njemačkoj od njegovog branjenika tražila novac za kauciju kada je Mekić bio u zatvoru, što je ona negirala. Na to se pitanje nadovezao i Turković te ponovio: "Nije tačno ovo što je advokat rekao?". Svjedokinja je rekla da sa ubicama ne želi razgovarati, ali joj je Turković odgovorio da sa ubicama mora razgovarati. Turković je poslije rekao da razumije i shvata situaciju u kojoj se svjedokinja nalazi te da se ne ljuti na nju što ga je nazvala ubicom.

Svoj iskaz je dao i granični policajac Nedeljko Cicović, koji je bio na Aerodromu u trenutku kada je opljačkano 2,5 miliona maraka. Cicović je ispričao da su u prostoriju u Cargo centru, gdje je bio novac, ušle dvije maskirane osobe u policijskim uniformama, naoružane heklerom i automatskom puškom, naredile njemu i kolegi Nevenku Samardžiji da legnu na pod te su sa kolica uzeli tri vreće sa novcem. Prethodno je, kako se prisjetio, jedan od napadača uzeo pištolj od policajca Samardžije. Osim Sanele Mekić i Cicovića, danas su u svojstvu svjedoka saslušani Nermin Ahmetović, Dino Sarić i Armin Sabljica.

Turković se na kraju ročišta požalio kako mu je imovina blokirana i da je njegovo dijete gladno, a da je vještak na suđenju izjavio kako je njegova i imovina njegove supruge stečena legalno. Tužioce je u više navrata danas nazvao korumpiranim.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. juli.