Prekinuto suđenje
2

Turković "naredio" Fahriji i Rusmiru Karkinu da izađu iz sudnice

Piše: F. Bakić
Suđenje Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim za pripadnost njegovoj zločinačkoj organizaciji danas je prekinuto nakon što je prvooptuženi zatražio izuzeće Vijeća kojim predsjedava Izo Tankić i nakon što su njegovi advokati Fahrija i Rusmir Karkin napustili sudnicu, kako su naveli, po nalogu svog klijenta.

Na današnjem ročištu je u svojstvu svjedoka odbrane, između ostalih, trebao biti saslušan optuženi Saša Stjepanović, dok su prethodno branitelji optuženih dodatno pojasnili zbog čega i na koje okolnosti pozivaju svoje svjedoke. Advokat Fahrija Karkin je čak izložio i odgovor na prigovor Tužilaštva na prijedlog odbrane. Sudija Tankić je naveo da će Vijeće svoju odluku o predloženim svjedocima odbrane saopćiti nakon što se saslušaju za danas pozvani svjedoci, nakon čega je Turković rekao da nije spreman za ročište, jer se remeti koncept odbrane.

"Tražim izuzeće, jer niste fer i korektni. Nismo ravnopravni sa Tužilaštvom koje je svjedoke izvodilo kako je htjelo. Remetite mi koncept odbrane, jer ne znam čime raspolažemo. Ja želim živjeti u Bosni kad sve ovo prođe, a proći će, a zbog ovog što mi radite morat ću seliti u Afriku", rekao je Turković.

Advokat Fahrija Karkin je kratko naveo da se izuzeće traži zbog postojanja okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u nepristrasnost ovog Vijeća. Sudija Tankić je rekao da će o zahtjevu raspravljati drugo Vijeće te da će početi saslušanje svjedoka odbrane, ali je Turković počeo komentarisati kako nije spreman za saslušanje svjedoka, nakon čega je doneseno rješenje kojim ga se udaljava iz sudnice.

Advokat Fahrija Karkin je zatim rekao da je njemu i Rusmiru Karkinu klijent dao nalog da napuste sudnicu. Iako ih je sudija Tankić upozorio na posljedice te pitao da li je jači zakon ili nalog optuženog, Fahrija Karkin je rekao da brane interese svog klijenta te da Vijeće ima pravo da ih kazni i prijavi Advokatskoj komori.

Nakon što su advokati napustili sudnicu, doneseno je rješenje kojim se suđenje odgađa za 21. mart, kada će ponovo biti pozvani svjedoci koji nisu saslušani danas, a do kada će Vijeće donijeti odluku o tome koji će predloženi svjedoci odbrane biti pozvani da svjedoče u Sudu.