Samovoljno napustio sudnicu
0

Turković nakon obustave potrage zbog pucnjave organizovao slavlje na Bazenima

Piše: F. Bakić
Zijad Turković, kojeg optužnica tereti da je rukovodio zločinačkom organizacijom, danas je u Sudu BiH samovoljno napustio sudnicu, što je konstatovao predsjedavajući Vijeća Izo Tankić.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je prezentiralo dio videosnimka izjave koju je tokom istrage u ovom predmetu dao Edin Dugalić, koji je prije nekoliko mjeseci u sudnici saslušan i kao svjedok. Prije puštanja snimka, koji traje više sati, je rečeno da je ton slab. Kada je počelo emitovanje snimka, Turković je rekao da se ništa ne čuje i da je ovo podvala Tužilaštva.

"Prošli put ste me izbacili zbog komentara. Šta sam uradio. Znate da ništa nisam uradio. Tužiteljica je rekla, kada je ulagala odjeću, da će nam trebati gas-maske. Ovo je podvala. Konstantno podvaljuju, zato se i bunim", rekao je Turković te tražio od sudije Tankića da se vrati u pritvor, jer ne može da sjedi i sluša "ovaj šou".

Sudija Tankić mu je rekao da ne može, da bi ubrzo Turković tražio pauzu da ode do toaleta. Data je pauza od pet minuta, ali je po povratku u sudnicu Turković nastavio komentarisati.

"Htio sam da zapalim cigaretu, ali mi nije dao policajac", rekao je Turković, da bi mu sudija Tankić odgovorio kako mu pauza nije data zbog cigarete. Tada je Turković ponovo zatražio da ga vrate u pritvor, te je sudija Tankić konstatovao da optuženi samovoljno napušta sudnicu i da se ročište nastavlja bez njega. Turković je još samo dodao: "Tako je, hvala".

Dugalić je u svom iskazu u istrazi pričao da se sa Turkovićem bolje upoznao u Njemačkoj, gdje su zajedno uradili 2-3 krađe, da su krali nakit i novac iz prodavnica i zlatara te da je Zijad bio tu dio logistike i da je uvijek predlagao te da se tako i radilo.

"Turković je u zatvoru u Njemačkoj bio pola godine ili godinu. Mislim da je iz Njemačke pobjegao zbog zaštićenog svjedoka Nenada Klisure. Zbog Klisure sam i ja bio pritvoren, kao i još 20-ak Sarajlija. Zbog tog svjedoka su ljudi dobijali po 10 godina zatvora. Klisura je bio osba bliska Turkoviću, a istražitelji su Ziku smatrali šefom. Znam da je po povratku u BiH na more išao u Neum, nije smio ići u Hrvatsku", pričao je u istrazi Dugalić, koji je dobio doživotnu zabranu ulaska u Njemačku.

U dijelu iskaza koji je prikazan u sudnici Dugalić je pričao da je Turkoviću prenosio poruke kada je bio u bjekstvu u Travniku i Bugojnu, nakon pucnjave 2003. u Holiday Innu, te da je po njemu slao poruke u grad. Ispričao je i da je nakon mjesec-dva potraga za Turkovićem obustavljena, te je organizovao slavlje u Bazenima, ali njega nije pozvao.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Milenka Lakića i današnje ročište je prekinuto, a nastavak suđenja je zakazan za 17. januar.