Prvooptuženi udaljen iz sudnice
0

Turković: Je li predmet suđenja ko spava s mojom ženom?

Sarajevo-x.com
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Ljubavni izleti supruge, odnosi sa punicom i optužbe o tome ko je veći muškarac bile su teme nastavka suđenja zločinačkoj organizaciji na čijem je čelu Zijad Turković, koji je u srijedu privremeno udaljen iz sudnice zbog upadica.

Turković je svog vjenčanog kuma i svjedoka pokajnika Isljama Kalendera pitao o svemu, a ovlaš su spomenuli pet ubistava koja su Turkoviću i njegovoj grupi stavljena na teret. Tokom unakrsnog ispitivanja advokati optuženih su iznosili nedosljednosti između iskaza svjedoka u istrazi i glavnom pretresu.

Fahrija Karkin, Turkovićev advokat, posebno je ukazao na činjenicu da je Kalender u istrazi kazao da se Sead Dumanjić drogirao, što je negirao na sudu. Također, naveo je da je Kalender u istrazi kazao da su tijela Mithata Mekića i njegove trudne djevojke bila zapakovana, dok sada tvrdi da nisu, pišu Nezavisne novine.

Istraga o ubistvu Delalića

Kalender je na Karkinovo pitanje potvrdio da Tužilaštvo BiH radi na istrazi još krivičnih djela ove grupe, a iako nije direktno potvrdio o kome se radi, ranija svjedočenja upućuju da je riječ o ubistvu Ramiza Delalića Ćele. Na Karkinovo pitanje kako je na suđenju mogao da se sjeti nekog detalja, dok to nije rekao u istrazi, svjedok je odgovorio da se u međuvremenu prisjetio.

"Naprimjer, kad sam vas vidio, sjetio sam se da mi dugujete 40.000 eura i džip. To sam se, časni sude, prisjetio kad sam ga ugledao", kazao je Kalender Karkinu. U nekoliko navrata Turković je upozoren da njegova pitanja nemaju veze sa predmetom protiv njega.

"Pa šta je onda predmet ovog suđenja? Je l' ko j..e moju ženu? O tome se govorilo iako se zna da će i ona svjedočiti", kazao je Turković. Tokom ispitivanja Turković, koji je ranije zbog upadica bio izbačen iz sudnice, bio je teatralan. U više navrata se naglas smijao, optuživao je tužitelje Olega Čavku za mito, a Dijanu Kajmaković da je rodica osumnjičenih. U jednom trenutku Turković je "napao" i svog branitelja Karkina govoreći mu da ga zaštiti jer "na svojim plećima nosi kuću, a ne daju mu da se brani".

Svjedočit će i Fahrudin Radončić

"Ovo je vrijeđanje i Suda i Tužilaštva i ove sudnice", kazala je tužiteljica Kajmaković nakon jednog od mnogobrojnih prigovora. Milenko Lakić, optužen da je po Turkovićevom naređenju izvršio nekoliko ubistava, kazao je da svjedok laže.

"Ti si kao isp'o neki heroj i spasio Keljmendija da mi ne odemo da ga ubijemo. Jesi li rekao sudu da si mi predlagao da Zijada Turkovića likvidiramo bombom koja je bila namijenjena Keljmendiju", kazao je Lakić.

Zijad Turković je najavio da će jedan od svjedoka odbrane biti i Fahrudin Radončić, vlasnik Avaza. "Premijerno da najavim, nakon konsultacija sa svojim braniteljem, da će i Fahrudin Radončić svjedočiti u ovom predmetu. Bit će pozvan kao svjedok. Svašta ću ga pitati s obzirom na to da mi ne date sada da o tome govorim. Bit će još svjedoka i mnogo toga će se otkriti", kazao je Turković.