Crna hronika
12

Troje državljana BiH optuženi da su prevarili Hrvata za 320.000 eura

Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevu je potvrdio optužnicu protiv M. B. (1961), A. M. (1988) i I. Ć. (1949) zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela kojim su oštetili državljana Hrvatske za 320.000 eura, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tereti ih se da su u periodu od sredine 2008. pa do aprila naredne godine, u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi sačinili lažni Ugovor o dodjeli koncesije te isti ovjerili falsifikovanim pečatom Komisije za koncesije BiH, krivotvorili potpis predsjedavajućeg Komisije, potom sačinili lažni akt Ministarstva finansija i trezora BiH, kao i lažnu uplatnicu za plaćanje koncesione naknade, čime su doveli u zabludu nalogodavca koji je vjerovao u legalnost Ugovora te shodno tome isplatio optuženima iznos od oko 320.000 eura na svoju štetu.

Njih troje su nakon više održanih sastanaka u Dubrovniku i Sarajevu, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, dogovorili saradnju s B. T., turističkim radnikom iz Hrvatske, kako bi mu kao poduzetnici iz BiH, za proviziju, pomogli u postupku stjecanja prava na koncesiju na korištenje Hotela Vis 2 u Dubrovniku i Hotela Vila Aurora u Trstenom.

Oni su prema prethodnom govoru 17. oktobra podnijeli samoinicijativnu ponudu, zahtjev za dodjelu koncesije, Komisiji za koncesije BiH, koja je zahtjev proslijedila nadležnom Ministarstvu finansija i trezora BiH, da bi nakon toga sačinili lažni Ugovor o dodjeli koncesije preduzeću iz Sarajeva na Hotel Vis 2 i Vilu Aurora i ovjerili ga falsifikovanim pečatom Komisije za koncesije BiH te krivotvorili potpis predsjedavajućeg Komisije.

Optuženi su zatim napravili lažni akt Ministarstva kojim se određuje plaćanje koncesione naknade po navedenom ugovoru u iznosu od 8.658 KM. Zatim su napravili i lažnu uplatnicu za plaćanje koncesione naknade i takav krivotvoren ugovor sa pratećom falsifikovanom dokumentacijom dostavili B. T. u Hrvatskoj, dovodeći ga u zabludu da je ugovor legalan.

Oštećeni je u zabludi da je dobio pravo na korištenje nekretnina uz naknadu na vrijeme od najmanje 50 godina, s mogućnošću produženja na još 40 godina, potpisao Ugovor o posjedovanju. Na osnovu tog ugovora, smatrajući da ispunjava svoje obaveze, oštećeni državljanin Hrvatske je optuženima isplatio ukupno 320.000 eura.

Tužilaštvo KS je predložilo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela.