Crna hronika
0

Tri Bosanca i Hrvat osuđeni u Parizu zbog trgovine eksplozivom

FENA
Tri bosanska državljana i jedan Hrvat osuđeni su u Francuskoj na kazne od šest do deset godina strogog zatvora zbog trgovine eksplozivom iz bivše Jugoslavije, doznaje se u utorak iz sudskih izvora.

U martu 2005. godine francuska policija je obaviještena da jedan kamion iz bivše Jugoslavije treba stići u Francusku sa 50 do 100 kilograma eksploziva za vojnu upotrebu.

Eksploziv bi mogao biti uskladišten u pariskom predgrađu, precizirao je taj izvor, javio je AFP.

Eksploziv i teško oružje iz vojnih rezervi bivše Jugoslavije već je poslužilo za više napada u pariskoj regiji posljednjih godina i prilikom jednog bijega iz zatvora u martu 2003. godine, izvijestili su istražitelji tokom procedure.

U martu 2005. godine policija je primijetila kamion pri ulasku u Francusku. U njemu je pronađeno 100 kilograma vojnog eksploziva PEP 500.

Savo Jungić i Ratko Trivić, bosanski državljani, uhapšeni su zahvaljujući prisluškivanju telefona i praćenju te proglašeni krivim za učestvovanje u organizaciji transporta i osuđeni 31. maja na osam godina strogog zatvora.

Treći Bosanac Brane Zelenika, koji se smatra odgovornim za ovu operaciju, osuđen je na deset godina strogog zatvora u odsustvu, pa je za njega izdat nalog za hapšenje.

Vozač kamiona hrvatski državljanin Frane Gavranović osuđen je na šest godina zatvora.