Detalji drame na Ilidži
0

Tražio oproštaj s porodicom, pa izvukao bombu!

Piše: Tatjana Sekulić
Fatmir Hajdarević (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Prava drama odvijala se sinoć u naselju Plandište u općini Ilidža. K. S. (1977) iz Sarajeva, koji se dovodi u vezu s ubistvom iz 1996. godine, ne želeći se predati policiji naoružan bombom, iz koje je izvukao osigurač, prijetio je da će raznijeti sve prisutne policajce i izvršiti samoubistvo. Nakon nekoliko sati pregovora, službenici su uspjeli ubijediti K. S. da se preda.

Kako je saopćeno na današnjoj pres-konferenciji MUP-a Kantona Sarajevo. K. S. je u četvrtak, na osnovu naredbe Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, pozvan u službene prostorije policije.

"On se dovodi u vezu sa ubistvom Š. D. i Š. V. iz Sarajeva, izvršenog u martu 1996. u naselju Vreoci na Ilidži. Nakon ispitivanja pristao je na poligrafsko testiranje, a zatim je u razgovoru dao dodatne informacije u vezi tog slučaja, te pristao da pokaže lokaciju na kojoj je Š. V. zakopana", kazao je Sakib Kremo, načelnik Odjeljenja za Opći kriminalitet pri MUP-u KS.

K. S. je također priznao da su u izvršenju krivičnog djela učestvovali on i još dvije osobe, od kojih je jedna ubijena 2003. godine. Prije no što pokaže lokaciju K. S. je zatražio da ga puste da vidi svoju porodicu, za što je kantonalni tužilac dao saglasnost.

Međutim, po dolasku u kuću, u ulici Vrelo Bosne na Ilidži, počela se odvijati prava drama. Čim je ušao u dvorište ispod podmetača na ljuljašci izvadio je bombu i izvukao osigurač.

"Tražio je od policajaca da se sklone jer će u protivnom sve ih pobiti. Odmah smo njegovu porodicu odvojili i osigurali prostor oko njega. Angažovan je tim Jedinice za specijalnu podršku, KDZ u ekipa Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć KS. I saobraćaj je bio obustavljen u oba smjera u ulici Vrelo Bosne", kazao je Kremo.

Pregovori sa K. S. su trajali do skoro dva sata iza ponoći kada je pristao da odloži bombu uz jedan objekat pored kuće i preda se. Priveden je i policija nastavlja operativni rad.

Nakon kriminalističke obrade K. S. će biti predat nadležnom Tužilaštvu.

"U cilju istrage imena i detalje u vezi osumnjičenih i okolnosti ubistava ne možemo otkrivati", kazao je Fatmir Hajdarević, šef ureda policijskog komesara MUP-a KS.

Sraajevo-x.com nezvanično saznaje da je riječ o Slobodanu Kapetini.