Crna hronika
1

Tomić: Ljudi iz samog vrha BiH i Srbije su umiješani u nedjela za koje se sudi Elezovoj grupi

Piše: M. N.
Duško Tomić (Foto: Arhiv)
Duško Tomić (Foto: Arhiv)
Darko Elez, jedan od glavnoosumnjičenih u predmetu "Lutka", a koji u Srbiji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu jer je bio organizator kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriju Srbije i BiH trgovala drogom, želio služiti kaznu u BiH, ali pravosuđe Srbije to ne dozvoljava.

Dokaz za njegovu volju je, kako je za naš portal rekao Elezov advokat Duško Tomić, to što se predao njegov brat Davor Elez.

"Mi smo mjesecima pregovorali o prebvacivanju Darka u BiH jer je njegova želja da mu se sudi u BiH, zemlji u kojoj se rodio, da ostatak kazne odsluži u nekom od bh. zatvora. Da je Darko iskren u svojoj namjeri dokaz je i to da je dao zeleno svjetlo svom bratu Davoru da dođe u BiH . On ne želi da se iskazi svjedoka koji nisu istiniti iznose bez njegovog prisustva. No, pravosuđe Srbije je to odbilo. Čini mi se da nekim policijskim strukturama, Srbiji i BiH ne odgovara da Darko služi kaznu u BiH jer je sami vrh umiješan u nedjela za koja se sudi grupi Elez", rekao je Tomić za Klix.ba.

Podsjetimo, Darko je jedan od glavnih osumnjičenih u predmetu "Lutka". Osumnjičen je za naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, pokušaj ubistva Đorđa Ždrale, pljačku koja se dogodila krajem juna 2006. godine u Aleji Bosne srebrene u sarajevskom naselju Nedžarići kada je iz kombija koji je na Aerodrom prevozio novac Privredne banke Sarajevo ukradeno 2,2 miliona eura.

Osumnjičen je i za pljačku "Pošte 2" na sarajevskoj Željezničkoj stanici u junu 2008. godine, kada je ukradeno oko 600.000 KM.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.