Eksplodirala mina PROM 1
0

Teško povrijeđen deminer u Gračanici

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Četrdesetogodišnji Zoran Golubović iz Foče teško je povrijeđen danas oko 13.45 sati tokom izviđanja na području Gračanice, kod Tuzle, kad je eksplodirala mina PROM 1.

Centar za uklanjanje mina u BiH trenutno sprovodi istragu, nakon čega će biti više informacija koji su doveli do ove deminerske nesreće.

No, prema prvim informacijama koje smo dobili u Centru, ali i od glasnogovornika Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admira Arnautovića, Golubović je zadobio povrede nogu i gornjeg dijela tijela, te je prebačen u UKC u Tuzli.

Amra Odobašić iz UKC Tuzla nam je prenijela da je Golubović smješten na intenzivnu njegu Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, te da je zadobio vrlo teške povrede opasne po život.

Golubović je stradao na lokaciji Sočkovac put, Gračanica, na granici između entiteta, gdje je u toku projekat deminiranja površine 80.154 kvadrata. Njegova realizacija počela je 23. jula, s ciljem uklanjanja zaostalih mina i stvaranja uslova za obnovu infrastrukturnih objekata i sigurnog povratka lokalnog stanovništva.

Implementator je lokalna deminerska organizacija UXB Balkans.

Do sada je u Bosni i Hercegovini stradalo ukupno 110 deminera, od čega je 45 njih poginulo.