Od ranije poznat policiji
0

Terorista Jašarević je u N. Pazaru ambasadore čekao s nožem

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Mevlid Jašarević (1988) koji je danas iz kalašnjikova pucao na Američku ambasadu od ranije je poznat policiji. Prošle godine su on i Fatmir Muratović u Novom Pazaru sa nožem čekali deset ambasadora.

U novembru prošle godine Jašarević i Muratović su privedeni dok su stajali peko puta zgrade opštine u Novom Pazaru gdje je na sastanak stizalo deset ambasadora.

Kada im je policija prišla da ih legitimiše Muratović je dao dokumente, dok je Jašarević odbio.

Privedeni su u stanicu, a prilikom pretresa je kod Jašarevića nađen veliki nož.

Jašarević je još 2005. osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog krađe 100.000 eura, a nakon odsluženja je protjeran iz Austrije.

Jašarević je ispričao policiji da je u februaru bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, najvećem vehabijskom uporištu u Bosni, kada je policija pohapsila veliki broj pripadnika ovog pokreta. Poslije toga, kako je sam rekao, "vratio se u Novi Pazar da širi islam".

Mevlid Jašarević je danas nakon napada na Američku ambasadu u Sarajevu lakše ranjen i smješten je u bolnicu, a glasnogovornica KCUS-a nam je potvrdila kako nije životno ugrožen i da će nakon ukazane medicinske pomoći uz pratnju pripadnika SIPA-e biti predat nadležnim organima.