Tužilaštvo BiH
0

Talijan ispod rezervne gume pokušao prokrijumčariti bešamel sos

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Georga T. (1954.), državljanina Republike Italije, koji se tereti za krivično djelo krijumčarenja.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Georga T. rođenog 4. februara 1954. u Republici Italiji gdje je i nastanjen, kojeg su slobode lišili službenici Granične policije Izačić 15. novembra u poslijepodnevnim satima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je tog dana u 14.20 sati na Graničnom prijelazu Izačić, u prtljažniku putničkog vozila njemačkih registarskih oznaka, izbjegavajući mjere carinske kontrole, bez dozvole - odgovarajućeg odobrenja Ureda za veterinarstvo BiH iz Odluke o uvjetima uvoza i prijevoza živih životinja, proizvoda i namirnica životinjskog porijekla, lijekova, stočne hrane i otpadaka u BiH, prenio preko carinske linije pet najlonskih vrećica "bešamel" sosa u ukupnoj količini od 20 kilograma i dvije plastične kutijice "salitisime" težine od po 200 grama.

Ovlašteni službenici JGP Izačić su navedenu robu pronašli skrivenu ispod rezervne gume u prtljažniku vozila.

Optuženi se tereti da je bez odgovarajućeg odobrenja, izbjegavajući mjere carinske kontrole, preko carinske linije prenio robu čiji uvoz zahtijeva posebno odobrenje ili dozvolu nadležnog organa, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja.

Postupajući tužilac je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za optuženog. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.