Prevarena i javnost
5

Talačka kriza i "ranjavanje" policajca kod Banje Luke su bili pokazna vježba

Piše: D. T.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Policajac, koji je jutros navodno bio ranjen u Barlovcima kod Banje Luke, nije pogođen u stvarnoj razmjeni vatre, bio je samo jedan od učesnika uvjerljive policijske vježbe.

Iako se brojne novinarske ekipe još uvije nalaze na mjestu događaja, portalu Klix.ba je potvrđeno da se radilo o uvjerljivoj vježbi, za koju je znalo samo nekoliko osoba u MUP-u Republike Srpske.

Kako nam je rečeno, u Barlovce su trenutno stigle jake policijske snage koje su opkolile jednu kuću. Međutim, na svu sreću, nije se radilo stvarnoj talačkoj krizi i pucnjavi.

Podsjetimo, brojni mediji u našoj zemlji jutros su objavili informaciju da je u okolini Banje Luke došlo do pucnjave u kojoj je ranjen jedan policajac.

Da je vježba vješto skrivena od javnosti potvrđuje i činjenica kako brojni policijski službenici nisu znali za nju te je i našem portalu potvrđeno kako je u Barlovcima došlo do vatrenog obračuna.

Kako je izjavila Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, u toku je policijska vježba koju je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u okviru obuke jačanja pregovaračkih kapaciteta u rješavanju kriznih situacija.

Šoja je rekla da u simulaciji nije bilo povrijeđenih ili ugroženih osoba.

"Ovu akciju morali smo prikazati kao realnu situaciju i držati je u strogoj tajnosti, a tajna je bila i za većinu pripadnika policije, jer smo testirali našu brzinu i način reagovanja u ovakvim situacijama", rekla je Šoja u izjavi za medije.