Izbačen iz sudnice zbog psovanja
136

Svjedok: Turkovića su u Njemačkoj zvali "mali miš" i "prostitutka"

Piše: F. Bakić
Zijad Turković
Zijad Turković
Zbog psovanja majke svjedoku Muharemu Mekiću, bratu ubijenog Mithata Mekića za čije je ubistvo optužen, Zijad Turković je danas ponovo udaljen sa ročišta u Sudu BiH gdje je nastavljeno suđenje njemu i ostalima koji se terete da su bili pripadnici njegove zločinačke organizacije.

U svom iskazu ni Muharem Mekić nije poštedio Turkovića, za kojeg je kazao da ga poznaje kao "malog miša", jer mu je to bio nadimak u Njemačkoj.

"Turković je sa braćom Osmanović 1995. godine došao u kafanu u Duizburgu, koju smo držali brat i ja. Tada mu je rahmetli Ćelo uzeo zlatni sat i 50 hiljada maraka, a od nas je tražio pomoć. Ukradene pare mu nisu bile bitne, ali jeste sat koji mu je ostao od brata. Istjerao sam ga iz kafane i pitao šta traži od nas", izjavio je Muharem Mekić.

Svjedok je ispričao da je osim "mali miš", Turković imao nadimak i "prostitutka", jer se bavio prostitucijom i krađama.

Na ovu konstataciju je Turković reagovao psujući svjedoku, a psovke je nastavio i kada je izvođen iz sudnice, a svjedok Mekić mu je govorio: "Propjevaćeš ti, propjevaćeš", objašnjavajući kako optuženi mora otkriti ko stoji iza njega.

Svoj iskaz jučer je dao i Naser Orić, koji je ispričao o saznanjima koja mu je prenio prijatelj Naser Keljmendi.

"Naser mi je pričao da mu Zijad Turković Zika priprema likvidaciju, ali da se i ja pripazim jer se zovem Naser. U šali sam mu rekao, pošto je stariji, red je da ide prvi", kazao je Orić. Svjedok je dodao da se preko prijatelja raspitivao o Milenku Lakiću, kako bi doznao da li on priprema njegovu likvidaciju, ali mu je optuženi kasnije, u telefonskom razgovoru rekao da se ne brine.

Orić je ispričao za Lakića kako je saznao da je zbog nevojničkog ponašanja izbačen iz jedinice u kojoj je bio nakon masakra nad civilima u selu Račak na Kosovu. Kasnije je uslijedio i Lakićev odgovor:

"Obojica smo poznati po lijepom vojničkom ponašanju. Obojica smo radili za Slobu, i ja, i ti i Keljmendi", kazao je Lakić, a Orić mu je odgovorio da je to stvar profesionalizma. Orić je kazao kroz osmijeh Lakiću kako je šteta što se nisu sreli na bojnom polju, ali je optuženi ustvrdio da jesu.

Pored Muharema Mekića i Nasera Orića, na današnjem ročištu je saslušana Mithatova majka Ramiza Mekić, te Amra Tiro, čiji je otac vlasnik kuće u Binježevu u kojoj su prema optužnici, ubijeni Mekić i Lusia Salas Cortes. Iskaz je dao i Goran Kašić, koji je naveo da je u martu 2010. godine nepoznatim osobama, koje su bile u džipu prodao 50 kilograma kreča, te da mu jedan od nepoznatih dao novac i rekao mu da otvori gepek i ubaci vreće sa krečom.

Nastavak suđenje planiran je za 10. maj.